Republica Moldova și Federația Rusă au nevoie de liniște în relațiile bilaterale / Opinii

  • 18 Noiembrie 2021 13:02
Republica Moldova și Federația Rusă au nevoie de liniște în relațiile bilaterale / Opinii

Republica Moldova și Federația Rusă au nevoie de liniște în relațiile bilaterale. Chișinăul – pentru a putea să-și implementeze reformele, iar Moscova – pentru a se axa pe prioritățile sale de politică externă. Cel puțin așa consideră mai mulți analiști politici, solicitați de radio Chișinău să comenteze declarațiile șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu, după discuțiile de ieri de la Moscova cu omologul său rus, Serghei Lavrov, și semnarea unei declarații comune cu ocazia celor 20 de ani de la intrarea în vigoare a Tratatului moldo-rus de prietenie și cooperare, transmite Radio Chișinău.

Deși Moscova nu respectă ostentativ o serie de prevederi importante din Tratatul moldo-rus, semnat la 19 noiembrie 2001, discuțiile de la Moscova și aprobarea unei declarații comune au punctat principalele aspecte ale agendei moldo-ruse, consideră Anatol Țăranu, fost ambasador în Federația Rusă.

Nu respectă acel punct al tratatului care prevede că părțile se angajează să nu susțină regimurile separatiste. Din acest punct de vedere, noi desigur că am putea avea pretenții față de Federația Rusă, dar, din câte înțeleg eu, strategia Guvernului la această etapă e să mențină relația moldo-rusă în parametrii unei situații non-conflictuale. Se face tot posibilul pentru a nu tensiona aceste relații. Și acest lucru se face cu gândul de a câștiga timp pentru a implementa reforma în Republica Moldova. Deci, este nevoie de o liniște, de o acalmie în relațiile moldo-ruse pentru a avea mână liberă în reforma pe interior. Popescu a promovat această linie la Moscova”, a afirmat Anatol Țăranu.

Rusia preferă, la moment, să-și concentreze atenția pe alte subiecte de politică externă, ne-a declarat comentatorul Vlad Țurcanu.

Impresia mea este că Rusia a dorit să-și asigure un cadru de liniște în raporturile sale cu Republica Moldova în condițiile în care se știe că prioritățile sale se îndreaptă către zona Belarus, Ucraina. (...) De partea noastră, ministrul Nicu Popescu a reușit ceea ce nu a reușit nici partidul pro-rus socialist, aflat acum în opoziție și anume să puncteze niște chestiuni principiale pentru Republica Moldova.”

Totodată, guvernarea de la Chișinău ar urmări să-și asigure un cadru armonios în interiorul țării pentru a-și continua parcursul european, consideră Vlad Țurcanu.

Partidul aflat la guvernare are nevoie de asentimentul acelei părți a populației din Republica Moldova care însă se orientează din punct de vedere mental către Federația Rusă și se consideră la nivel politic că această relație trebuie tratată cu multă grijă, așa încât să nu se iște, din senin, anumite focare pe care Federația Rusă, a demonstrat acum în Belarus, le poate orchestra fără niciun fel de probleme. Republica Moldova nu are nevoie de asemenea focare, ci de liniște pentru ca să-și desfășoare proiectul european și de dezvoltare în general.”

Amintim că ministrul de externe, Nicu Popescu, a reiterat la Moscova solicitarea privind retragerea contingentului de trupe ruse din regiunea transnistreană, iar omologul său, Serghei Lavrov, a reconfirmat că Rusia rămâne mediator în reglementarea conflictului transnistrean. Cei doi oficiali au declarat că părțile au ajuns și la înțelegerea de a relansa relațiile comercial-economice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
9
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău