Republica Moldova se pregătește pentru o eventuală deconectare de la gazele rusești

  • 13 Septembrie 2022 12:51
Republica Moldova se pregătește pentru o eventuală deconectare de la gazele rusești

Republica Moldova se pregătește pentru o eventuală deconectare de la gazele rusești. Autoritățile cumpără păcură, fac stocuri de gaze, cresc rezerva de stat de cărbune și implementează programul prin care se asigură cetățenii cu lemne de foc, transmite Radio Chișinău.

Despre aceasta a anunțat astăzi ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în condițiile în care Gazprom a refuzat să prelungească termenul de efectuare a auditului datoriilor Moldovagaz după data 1 octombrie.

”Din păcate avem foarte multă incertitudine din partea companiei Gazprom. Noi achiziționăm mai mult gaz pentru stoc. Avem un suport din partea BERD, cele 300 de milioane de euro care vor fi folosite în situație de criză. Cumpărăm păcură, creștem rezerva de stat de cărbune, se implementează programul prin care se asigură cetățenii cu lemne, acea Hotărâre de Guvern de pregătire care are în calcul trei scenarii este în totalitate implementată și noi suntem optimiști că împreună această iarnă o vom trece cu bine”, susține Spînu

Amintim că R. Moldova se obligase să facă un audit internațional la datoriile istorice ale Moldovagaz către Gazprom până la mijlocul acestei veri, termen limită pentru semnarea unui acord cu concernul rus privind stingerea restanțelor.

Termenul asumat de autoritățile de la Chișinău nu a fost respectat, ceea ce înseamnă că Gazprom poate să limiteze sau să sisteze livrările de gaze naturale în orice moment.

Acum o lună, Republica Moldova a contractat o companie din Norvegia și una din Marea Britanie pentru a face auditul datoriilor Moldovagaz. Potrivit contractului rezultatele auditului ar urma să fie însă gata până la 30 ianuarie 2023.

Acum câteva zile vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că șeful Gazprom a refuzat însă să prelungească termenul de efectuare a auditului datoriilor după 1 octombrie, fără să menționeze clar dacă Re. Moldova va mai primi gaze după această dată.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău