Republica Moldova se confruntă cu îmbătrânirea populației / Studiu

  • 08 Decembrie 2021 13:39
Republica Moldova se confruntă cu îmbătrânirea populației / Studiu

Cetățenii Republicii Moldova își doresc să aibă câte doi-trei copii în familie, dar de cele mai multe ori, nasc doar unul. Un studiu complex al UNFPA arată că Republica Moldova se confruntă cu îmbătrânirea populației. De asemenea, se atestă faptul că mulți tineri amână căsătoria, iar peste 23 la sută consideră că mariajul este o instituție demodată, transmite Radio Chișinău.

Republica Moldova trece prin importante schimbări demografice, cu tot mai puțini locuitori - 2,6 milioane de oameni. Fiecare a cincea persoană are peste 60 de ani, iar într-un singur an aproape 150 de mii de persoane părăsesc Republica Moldova, majoritatea tineri.

Numărul de copii născuți este în continuă scădere, deși participanții la studiul „Generații și gen” spun că și-ar dori cel puțin doi copii.  Locuitorii din sud își doresc mai mulți copii, comparativ cu cei din nord și centru.

De asemenea, cercetarea atestă că tinerii, în special bărbații, preferă să amâne căsătoria pentru mai târziu, în timp ce în mediul rural, dar și în familiile defavorizate, este răspândit fenomenul nașterii în rândul adolescenților, spune profesorul Larisa Spinei, de la Universitatea de Medicină și Farmacie.

„Noi avem sarcini, nașteri și avorturi din partea adolescenților, reieșind  din fenomenul de migrație (n.r. migrația părinților). Migrația influențează foarte mult asupra climatului psihologic și statului financiar al unei familii, îndeosebi în mediul rural. Studiul ne arată lucruri importante și anume caracteristica adolescentelor care au născut în perioada de la 15 la 19 ani. Majoritatea provin din familii incomplete, părinții lucrează peste hotare, unele nu frecventează școala”.

În același timp, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, spune că este nevoie să fie ajustate politicile sociale astfel încât femeile și bărbații să poată avea numărul dorit de copii în familie.

Este necesar să ajustăm politicile astfel încât femeile și bărbații să poată avea numărul dorit de copii(...)trebuie să abilităm femeile să participe mai activ în viața economică, deși astăzi sunt mai multe femei în sectorul bugetar decât bărbați, totuși dar rata de activitate economică a femeilor este mai scăzută decât a bărbaților. Trebuie să ajutăm ca femeile care vor să vină la muncă după nașterea copilului să poată face acest lucru mai ușor. Trebuie în general să luptăm pentru egalitatea de gen”.

Deși 95 la sută dintre respondenți susțin că în familii, copii au nevoie de mamă și de tată, totuși, se observă o creștere a numărului de persoane divorțate după 40 de ani, atunci când familiile sunt relativ tinere și au în întreținere copii care nu au atins încă vârsta majoratului.

Același studiu relevă că cetățenii Republicii Moldova trăiesc în medie 70 de ani, adică cu 10 ani mai puțin decât europenii. Iar situația îmbătrânirii active nu este una foarte bună în Republica Moldova, afirmă cercetătoarea Mariana Buciuceanu de la Centrul de Cercetări Demografice.

Doar ¼ din populația de 55 de ani și peste are condiții de a îmbătrâni optim în societate, în timp ce ¾ -nu au astfel de condiții. Aceasta presupune că 3 din 4 nu se simt în siguranță, nu au sănătate ca să activeze în câmpul muncii. Este un nivel mic de participare în societate a populației de peste 55 de ani. Un aspect bun este că populația în vârstă însă începe să folosească mult internetul, iar 47 la sută folosesc cel puțin o dată în săptămână internetul

Studiul „Generații și gen” a fost realizat pe un eșantion de zece mii de persoane, din 153 de localități din Republica Moldova, cu excepția regiunii transnistrene, și va fi repetat peste trei ani, pe același eșantion.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:1,54 m/s
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău