Republica Moldova riscă să dispară de pe harta Europei (Timpul)

  • 03 Aprilie 2013 11:46
Republica Moldova riscă să dispară de pe harta Europei (Timpul)

Pe fundalul unor interese personale meschine, politicienii nu prea observă că statul Republica Moldova riscă să dispară de pe harta Europei și să se transforme într-un conglomerat de federații, atrage atenția Timpul.

În stânga Nistrului polițiștii moldoveni sunt bătuți cu cruzime, iar în Bender apar noi puncte neautorizate de control, în regiunea separtistă începe înrolarea forțată în armată. Cei care vor refuza s-o facă, riscă să fie declarați dezertori, să se trezească cu dosare penale. În Găgăuzia a apărut un detașament de cazaci ruși care, chipurile, luptă pentru drepturile găgăuzilor. Politicienii noștri nu s-au autosesizat, dar Moscova are o cale bine definită – federalizarea Republicii Moldova, atenționează Timpul. 

Constantin Tanase explică în aceeași publicație de ce politicienii reușesc în viață, iar noi nu. Autorul constată că la noi, la moldoveni, cel mai profitabil business e politica. Aici e cea mai mare densitate la metrul pătrat de oameni care au reușit în viață, pentru că la noi puterea înseamnă în primul rând bani.  Noi îi votăm ghidați de modul nostru de a vedea viața, ei, ajunși la putere, ne conduc ghidați de modul lor de a vedea viața. Un singur lucru putem face consideră editorialistul de la Timpul: să înțelegem de ce greșim și de ce legi se conduc cei care „reușesc în viață”.

Să înceapă  alegerile, titreaza Adevărul.Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, a pornit prin universități, iar colegul lui de guvernare, liberal-democratul Vlad Filat, a demarat turul raioanelor. În doar o săptămână premierul a ajuns la Cimișlia, Strășeni și Cahul.  Doar democratul Marian Lupu stă, deocamdată, pe tușă, oricum trepădușii lui Vlad Plahotniuc de la toate instituțiile media pe care acesta le controlează îi vor lustrui imaginea, comentează Adevărul.

Un alt subiect abordat de Adevarul astazi este piața de artă din Moldova. Ziarul scrie ca in lipsă de clienți locali, pictorii moldoveni sunt nevoiți să-și caute clienți peste hotare sau printre afaceriștii înstăriți și angajații din misiunile diplomatice. Unele lucrări ajung să coste mii de euro. Potrivit criticului de artă Tudor Braga, în Moldova sunt aproximativ 30 de colecționari consecvenți de artă plastică moldovenească. Printre cei mai cunoscuți se numără ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, fostul director al Institutului Cultural Român de la Chișinău, Petre Guran, cel de-al doilea președinte al țării, Petru Lucinschi, deputatul democrat Dumitru Diacov și omul de afaceri Anatol Stati, relevă Adevărul.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:69 %
Vint:7,72 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău