Republica Moldova rămâne în continuare țara cu cel mai mic buget militar din Europa (Revista presei)

  • 17 Iunie 10:23
Republica Moldova rămâne în continuare țara cu cel mai mic buget militar din Europa (Revista presei)

Republica Moldova rămâne în continuare țara cu cel mai mic buget militar din Europa, cu doar 0,65% din Produsul Intern Brut alocat apărării țării. Și aceasta în ciuda războiului din Ucraina, a prezenței de militari ruși în regiunea transnistreană, a amenințărilor de securitate hibride externe, dar și a adoptării unei noi Strategii Naționale de securitate la sfârșitul anului 2023, unde sunt enumerate amenințările, riscurile și vulnerabilitățile la adresa securității naționale, dar și prin care Federația Rusă reprezintă principala amenințare la adresa Republicii Moldova, constată o analiză IPN.

Republica Moldova se află într-un proces complex și de lungă durată pentru modernizarea sectorului său de apărare, un efort esențial pentru a-și asigura securitatea națională în contextul geopolitic actual. Cu siguranță, proiectul „Armata 2030”, adoptat în 2020, care are ca obiectiv eliminarea armamentului sovietic învechit și transformarea Armatei Naționale într-una modernă, conform standardelor internaționale până în 2030, este proiectul de care depinde, momentan securitatea țării. Autorul mai subliniază în acest context de securitate că neutralitatea nu presupune lipsa apărării naționale, astfel, Republica Moldova trebuie să-și modernizeze sistemul de apărare pentru a face față provocărilor de securitate, în special cele generate de Federația Rusă.

Jumătate din bugetul alocat Ministerului Apărării este repartizat pentru întreținerea forțelor armate și plata salariilor personalului militar. În 2024 NU sunt planificate achiziții de tehnică militară, scrie Ziarul de Gardă, în contextul în care în ultimele luni, în spațiul public, politicieni afiliați Kremlinului, în frunte cu Igor Dodon, Ilan Șor sau Irina Vlah, răspândesc narațiunea că Republica Moldova se înarmează intensiv, pregătindu-se astfel de război. Realitatea din bugetul Ministerului Apărării arată însă diferit. Deși bugetul destinat apărării a crescut în ultimii doi ani, el rămâne la valori modeste, jumătate din acesta fiind destinat întreținerii forțelor armate și plății salariilor personalului militar.

Activitățile curente ale Armatei se limitează la modernizarea infrastructurii și echipamentelor existente, precum și la desfășurarea exercițiilor de instruire menite să asigure capacitatea defensivă minimă. Transformarea eficientă a Armatei Naționale este planificată pentru un interval de timp de 11 ani, acest lucru fiind stipulat în Strategia securității naționale a Republicii Moldova și în Planul de dezvoltare a capabilităților militare ale Armatei Naționale pe termen lung (2020-2030). Cercetătorul în politici al fundației „German Marshall Fund”, SUA, Laurențiu Pleșca, e de părere că oamenii trebuie să conștientizeze faptul că prosperitatea economică a Republicii Moldova nu poate veni în lipsa securității.

„Republica Moldova trebuie să reducă decalajul militar și să compenseze cei peste 30 de ani în care guvernările cu orientare spre Est, apropiate de Federația Rusă, au menținut cu strictețe o armată a Republicii Moldova «de carton», spune expertul. Iar fostul ministru al Apărării Anatol Șalaru explică pentru Ziarul de Gardă că „Modernizarea unei armate nu durează două săptămâni sau o toamnă, modernizarea unei armate durează 10-12 ani în mediu”. Fostul ministru al Apărării susține că Republica Moldova nu are vecini care să o amenințe cu război și că în prezent, unica amenințare poate veni din regiunea transnistreană sau din Federația Rusă, în cazul în care Ucraina pierde războiul.

Pacea Ucrainei este și pacea Moldovei, a subliniat președinta Maia Sandu la Summit-ul pentru pace care a avut loc în Elveția. „Pacea nu înseamnă capitulare în fața agresorului, renunțare la apărarea propriilor cetățeni sau acceptarea ocupației străine. Pacea este când copiii se joacă și nu sunt bombardați sau răpiți; mamele și tații se bucură alături de copiii lor, nu plâng la mormintele acestora; școlile și spitalele se construiesc, nu sunt distruse”, a subliniat președinta Maia Sandu, citată de portalul Anticorupție.md.

Kremlinul pregătește un adevărat ASALT contra R. Moldova: „În plin război, Moscova ar putea să recurgă la instigarea unei insurecții la Chișinău. Autoritățile trebuie să contracareze din fașă orice acțiune”, titrează Ziarul Național. Autoritățile de la Chișinău trebuie să contracareze din fașă orice încercare a Rusiei de a distorsiona procesul electoral din R. Moldova, a declarat fostul președinte Curții Constituționale, Alexandru Tănase, după ce SUA, Canada și Marea Britanie au avertizat R. Moldova despre încercările Kremlinului de a influența rezultatul alegerilor prezidențiale. „Cu certitudine, se întâmplă ceva grav. Pentru prima dată asistăm la un astfel de mesaj la început de campanie. Federația Rusă în toți cei 30 de ani de Independență s-a implicat deschis, impardonabil, în procesul electoral pentru a putea să-și instaureze la Chișinău o guvernare loială. Dar niciodată nu am asistat la astfel de mesaje cât se poate de explicite, a comentat Alexandru Tănase, la TVR Moldova.

Cel mai probabil, serviciile de inteligență din aceste trei state dețin informații care le permit să concluzioneze că se pregătește ceva mai mult decât o simplă manipulare a opiniei publice, infuzii de bani sau alte instrumente care au fost folosite în mod tradițional. Nu este exclus că Moscova, acum, în toi de război, când nu mai este necesar să respecți niciun fel de aparențe, ar putea să recurgă la instigarea unei insurecții la Chișinău”. Alexandru Tănase spune că miza principală a campaniei de dezinformare promovate de Rusia va fi eșecul referendumului constituțional privind integrarea europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-1,71
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:2,06 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău