Republica Moldova ocupă locul 13 din 117 țări la capitolul accesibilitate la internet

  • 29 Octombrie 2022 15:42
Republica Moldova ocupă locul 13 din 117 țări la capitolul accesibilitate la internet

Republica Moldova se află pe locul 13 din 117 țări la capitolul accesibilitate la internet, arată datele unei companii europene din domeniu IT, iar Facebook-ul rămâne în continuare cea mai populară rețea de socializare în Moldova. Pentru a atrage atenția asupra posibilităților oferite de noile tehnologii în domeniul digital, anual din 2005, la 29 octombrie este marcată Ziua internațională a internetului, considerat drept una dintre cele mai importante invenții ale omenirii, relatează Mesager.

Prima conexiune între două calculatoare a fost realizată în data de 29 octombrie 1969, iar 20 de ani mai târziu a apărut prima pagină Web. Mai multe studii demonstrează că aproximativ o treime dintre cei care au acces la Internet nu pot rezista fără rețeaua informatică, mai mult de o zi. Oamenii spun că folosesc internetul pentru socializare, comunicare și informare.

„Folosesc foarte des internetul, pot să spun că în fiecare zi. Îl folosesc pentru a găsi informații care sunt de folos, dar totodată sunt foarte multe informații care sunt foarte dăunătoare”;

 „Îl utilizăm pentru că altfel nu putem activa”;

„Ne folosim des de internet, de facebook, de instagram. - Cât achitați lunar pe acest serviciu? - 450 de lei abonamentul”;

„În jocuri, tik-tok, like, instagram. - Pe toate le folosești? - Da!”.

Republica Moldova se află în topul mondial la capitolul accesibilitate la internet.

„Noi suntem pe locul 13, din sondajul făcut, între 117 țări. Multe țări din Europa ne depășesc, din spusele colegilor mei când vin acasă spun că e mai bun internetul”, afirmă Sergiu Grosu, prefesor de informatică.

În timp ce generația actuală de copii au acces la diferite gadgeturi, vârstnicii pot învăța cum să utilizeze internetul în cadrul bibliotecilor.

„Categoria de vârstă a treia nu prea depinde de internet și nu prea știe cum să-l utilizeze și atunci noi avem un serviciu pe care îl oferim acelor vârstnici de a veni la bibliotecă și de a-i insufla pe acest drum al tehnologiei, învățându-i cum să caute informația în mediul online, cum să socializeze cu semenii lor”, menționează Maria Bivol, șef serviciu bibliotecă.

Însă, utilizarea în exces a internetului poate duce la depresie, spun psihologii.

„Frică, fobie, se dereglează somnul, se dereglează comportamentul, crește agresivitatea foarte mult la copii. Bullying-ul tot aici, practic este cel mai favorabil mediu de dezvoltare a bullying-ului este internetul”, susține Svetlana Gorea, psiholog.

La nivel mondial, anul trecut erau peste 4 miliarde de utilizatori activi de internet.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău