Republica Moldova intră în 2016 fără Legea Bugetului

  • 09 Decembrie 2015 14:08
Republica Moldova intră în 2016 fără Legea Bugetului

Republica Moldova va intra în noul an fiscal fără cea mai importantă lege – Legea Bugetului.

 Deși, legislația spune clar că politica fiscală și proiectul legii bugetului pentru anul următor trebuie prezentate în Parlament până la 1 octombrie, la început de decembrie proiectul de lege nu a ajuns nici măcar la Guvern. Chiar dacă lipsa unei politici bugetar-fiscale clare pune în dificultate activitatea agenților economici, dar și dezvoltarea economică a țării, experții văd totuși și unele avantaje, în condițiile unui deficit al acumulărilor la buget și a instabilității politice din țară.

Bugetul de stat pentru 2016 nu va fi aprobat până la finele acestui an. Despre acest lucru au declarat în repetate rânduri atât ministrul Finanțelor în exercițiu, Anatol Arapu, cât și premierul interimar, Gheorghe Brega, care au menționat că tehnic, discuțiile pe acest subiect nu au cum să aibă loc. Potrivit oficialilor, proiectul politicii bugetar fiscale pentru anul viitor și Legea bugetului de stat sunt aproape finalizate, doar că nu se va reuși să fie discutate și aprobate din cauza situației politice complicate din Republica Moldova.

Pe de altă parte, experții economici, deși condamnă faptul că autoritățile nu respectă legislația, afirmă că la această practică se recurge, nu pentru prima dată.

Potrivit directorului de program din cadrul ”Expert Grup”, Alexandru Fală, absența unei politici bugetar-fiscale clare, dar și a unui buget de stat previzibil face ca și bugetele planurilor de afaceri să fie construite pe un termen mai scurt decât se cere pentru dezvoltarea afacerilor. Este o problemă cronică care încurcă foarte mult investițiile și dezvoltarea de lungă durată în Republica Moldova, consideră Alexandru Fală.

”Nu este prima dată când Republica Moldova intră în anul fiscal fără buget aprobat de Parlament. Această problemă nu ne permite să trecem de la faza supraviețuirii la faza dezvoltării afacerilor. Pentru că întreprinzătorii au nevoie nu doar de declarații despre stabilitatea macroeconomică, dar și de previzibilitate a politicilor”, a declarat Alexandru Fală.

În același timp, directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chirca susține că lipsa unui buget de stat pentru anul viitor va genera o continuitate a prevederilor legale în vigoare, ceea ce în condițiile unui deficit cronic al acumulărilor la buget, dar și a instabilității politice, va oferi agenților economici o situație de echilibru.

Constituția prevede că dacă bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale nu au fost adoptate prin lege cu cel puțin trei zile înainte de expirarea exercițiului bugetar, se aplică în continuare bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat ale anului precedent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău