Republica Moldova, în pragul unei noi amenințări de debranșare? SA „Moldovagaz” raportează un deficit de sute de milioane pentru luna august (Revista presei)

  • 12 August 2022 09:34
Republica Moldova, în pragul unei noi amenințări de debranșare? SA „Moldovagaz” raportează un deficit de sute de milioane pentru luna august (Revista presei)

Gazeta de Chișinău se întreabă dacă Moldova, este în pragul unei noi amenințări de debranșare? Potrivit publicației Republica Moldova s-ar putea pomeni, din nou, în fața amenințării de a rămâne fără gazul Moscovei pentru că „Moldovagaz” nu are suficienți bani să achite consumul curent și avansul solicitat de „Gazprom”. La începutul lunii august, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat un nou tarif de 22 lei 99 bani pentru un metru cub, asta deși furnizorul a cerut aprobarea unui tarif de aproape 30 de lei și cu aplicare retroactivă de la 1 iulie. Chiar dacă tarifele au crescut cu peste 4 lei, administrația SA „Moldovagaz” susține că această majorare nu salvează situația. Gazeta subliniază că SA „Moldovagaz” a revenit, zilele acestea, la practica debranșării de la rețeaua de distribuție a instalațiilor de gaze naturale ale consumatorilor care nu și-au achitat facturile.

În sfârșit, Moldova va putea îndeplini una dintre condițiile contractului cu «Gazprom» — efectuarea evaluării datoriei istorice a întreprinderii «Moldovagaz», scrie NewsMaker. De aceasta se vor ocupa două companii de audit din Norvegia și Marea Britanie, până în luna ianuarie 2023. Iar președintele «Moldovagaz» a explicat detaliat, că întreprinderea nu va putea efectua plățile pentru luna august către «Gazprom» din cauza deficitului de numerar de 285,4 milioane de lei în luna august. NewsMaker observă că experții sunt siguri că «Gazprom» nu va sista livrările către Moldova din cauza Transnistriei. Sergiu Tofilat, fostul consilier prezidențial în domeniul energeticii, consideră că, profitând de «asul transnistrean», autoritățile ar mai fi putut să încerce să ajungă la un acord în privința unui preț convenabil la gazele naturale. Ex-premierul Ion Sturza este sigur că «sistarea livrărilor practic va îngheța Transnistria, lăsând-o fără gaze naturale, energie electrică și un venit stabil». Dar, în opinia sa, dacă «Gazprom» va înceta totuși livrările, Moldova va putea primi gaze naturale din România într-un volum suficient pentru iarnă.

Anunțul Serviciului de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară din Rusia (Rosselihoznadzor) precum că de la 15 august va introduce restricții temporare asupra importării produselor vegetale din unele raioane ale Republicii Moldova a luat pe nepregătite autoritățile, remarcă Mold-Street. Producătorii de fructe cer măsuri urgente de la autorități.  Membrii Moldova Fruct menționează că, în cazul în care, sunt identificate obiecte de carantină în fructe, trebuie să fie penalizați operatorii concreți care încalcă legislația fitosanitară, dar nu toată țara.

MoldStreet menționează că  anterior experții au atenționat că dependența aproape totală de o singură țară importatoare de mere reprezintă o vulnerabilitate și instabilitate înfricoșătoare pentru Moldova, în condițiile în care pozițiile exportatorilor moldoveni sunt amenințate de concurenți. Cu toate aceste nici autoritățile, dar nici horticultorii nu prea s-au îngrijorat de aceste riscuri și nu au căutat soluții de alternativă.

Vitalie Ciobanu scrie în editorialul său pentru Europa Liberă despre solidarități pe timp de criză. În opinia autorului, o dovadă clară de solidaritate este deschiderea pieței europene pentru produsele moldovenești. Prin contrast, embargoul rusesc la fructele și legumele din Moldova, anunțat ieri, 9 august, de oficialii de la Moscova (după o lungă serie de interdicții similare din ultimii ani), apare ca o răzbunare mediocră și primitivă. Moldova este pedepsită pentru că vrea să fie liberă, pentru că nu susține asasinarea unei națiuni.Publicistul  amintește aici și despre modelul de solidaritate constantă cu Republica Moldova pe care îl manifestă România, dar li despre solidaritatea RM cu Georgia la împlinirea a 14 ani de la agresiunea Federației Ruse împotriva acestui stat.  Solidaritatea între statele agresate de același inamic, care nu acceptă dreptul popoarelor la independență și dezvoltare liberă, este obligatorie, dacă vor să reziste, să supraviețuiască, afirmă Vitalie Ciobanu. Acesta  se întreabă cât de solidari și înțelegători se vor arăta moldovenii în raport cu deciziile autorităților de a face economii la consumul de energie pe timp de iarnă, după modelul țărilor UE?... Va fi o verificare, deloc ușoară, a coeziunii naționale. Nemulțumirile populației față de scumpiri vor fi și sunt deja speculate de partidele pro-ruse.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău