Republica Moldova i-ar putea solicita Federației Ruse reducerea numărului de diplomați acreditați la Chișinău

  • 27 Aprilie 2023 15:57
Republica Moldova i-ar putea solicita Federației Ruse reducerea numărului de diplomați acreditați la Chișinău

Republica Moldova i-ar putea solicita Federației Ruse să-și reducă simțitor numărul de diplomați acreditați la Chișinău, având la bază principiul parității. Deputatul majorității parlamentare, Andrian Cheptonar, membru al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, a solicitat astăzi, 27 aprilie, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) să inițieze discuții publice și să ia în considerație posibilitatea ca R. Moldova să solicite Federației Ruse paritate în ceea ce privește numărul de diplomați, scrie Ziarul Național.

„R. Moldova are șase diplomați acreditați în Federația Rusă. Acesta este exact numărul (de diplomați acreditați - n.r.) pe care ar trebui să-l aibă și Federația Rusă la Chișinău. Solicit Ministerului de Externe să inițieze aceste discuții în spațiul public și să ia deciziile care se impun”, a cerut Andrian Cheptonar în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului.

Deputatul și-a bazat solicitarea pe scandalul recent de la Aeroportul Internațional Chișinău, când un oficial al Federației Ruse nu a fost lăsat să intre în R. Moldova pentru a se implica în alegerile din Găgăuzia, iar reprezentanții Ambasadei Moscovei au avut „un comportament extrem de indecent” în raport cu polițiștii noștri de frontieră.

„Am fost martori săptămâna trecută când un avion cu un demnitar din Federația Rusă (liderul Tatarstanului, Rustam Minnihanov - n.r.) a încercat să ajungă în R. Moldova să se implice în alegerile din regiunea găgăuză. Acestui demnitar al Federației Ruse i-a fost interzis accesul în republica noastră. Este interesant că personajul respectiv a fost anunțat din timp că nu i se va permite accesul în R. Moldova, dar a insistat să vină și să ajungă pe aeroportul din Chișinău, lucru regretabil. A avut loc, de asemenea, și o activitate provocatoare din partea unor angajați ai misiunii diplomatice a Federației Ruse acreditați la Chișinău, care pe teritoriul aeroportului au avut un comportament extrem de indecent cu reprezentanții Poliției de Frontieră, ai organelor de stat ale R. Moldova”, a punctat legislatorul.

Continuarea aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:5,66 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău