Republica Moldova a primit cel mai dur mesaj posibil de la Bruxelles; Ce urmează? (Revista presei)

  • 27 Iulie 2017 09:48
Republica Moldova a primit cel mai dur mesaj posibil de la Bruxelles; Ce urmează? (Revista presei)

Revista presei din 27 iulie 2017

Republica Moldova a primit cel mai dur mesaj posibil de la Bruxelles; Ce urmează? La această întrebare încearcă să răspundă jurnalistul DW Vitalie Călugăreanu. Declarația PPE-ALDE pune schimbarea sistemului electoral într-un context anume, pe care îl caracterizează destul de critic - libertatea presei e în declin, instituțiile de stat abuzează de puterea lor, societatea civilă este oprimată, tendințe care folosesc celor doi aliați - PD-PSRM - să pună sub control total, autocratic, toate realizările înregistrate de Republica Moldova în ultimii ani.

Ziarul de Gradă scrie că declarații dure ale politicienilor UE sunt „înțelese” diferit de cei din R.Moldova. În urma votului mix, R. Moldova a pierdut mult din imagine, fiind incluși de actuala guvernare în lista rușinii. Riscăm să ajungem într-o criză mare din care să nu reușim să ieșim mulți ani, constată Viorel Cibotaru, președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Pe de altă parte deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, susține că aceste declarații nu trebuie să ne îngrijoreze. Această declarație vine ca urmare a unor neadevăruri spuse de partidele de opoziție și nu cred că partenerii noștri europeni au reușit să analizeze minuțios, ceea ce am votat, a afimrat Sergiu Sârbu. Totodată Analistul politic Igor Munteanu consideră că lucrul care nemulțumește cel mai mult pe cele două partide europene este faptul că autoritățile de la Chișinău votează pentru legi care sunt în defavoarea cetățenilor.

Ziarul Național scrie că Vlad Plahotniuc, Coordonatorul coaliției de guvernare, nu-și asumă guvernarea din 2009 și până în 2016, pentru că nu ar fi avut pârghii, în schimb aruncă toată vina pe liberal-democrați, care au avut funcția de premier. Declarații în acest sens au fost făcute recent, în cadrul unei reuniuni de partid. De asemenea, acesta l-a lăudat pe Pavel Filip, care inițial a refuzat să preia funcția de premier. Coordonatorul coaliției a subliniat că, pentru actuala guvernare, a fost important să acopere găurile din sistemul bancar, care în cele din urmă s-au transformat în datorie de stat, pusă pe seama oamenilor.

Comentatorul politic Iulian Chifu observă în Adevărul că Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, care a atins plafonul de creștere în opinia publică și a început să intre pe panta descendentă, nu mai știe ce să mai facă ca să șocheze și să se menține în atenția publică. Ultima decizie a sa a fost aceea de a îl invita la Chișinău pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin, trimisul special al Președintelui rus Vladimir Putin pentru conflictul din Transnistria, în ciuda mesajului explicit al Ministerului de Externe de la Chișinău că participarea acestuia la festivitățile de împlinire a 25 de ani de ocupație rusă în regiunea separatistă este indezirabilă. Iulian Chifu menționează că în afara faptului că gestul lui Dodon – care se vrea unul de reconciliere înainte de soluționarea conflictului cu ocupantul rus și separatiștii nistreni – este unul de frondă la adresa veteranilor, văduvelor și urmașilor celor care au murit pe Nistru, în urma războiului din 1991-1992.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău