Republica Moldova a participat la Conferința Ministerială a Forumului Salzburg, organizată la București în cadrul Președinției române a Forumului

  • 18 Noiembrie 2022 17:55
Republica Moldova a participat la Conferința Ministerială a Forumului Salzburg, organizată la București în cadrul Președinției române a Forumului

Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, reprezentat de Secretarul de stat, Petru Țurcan, a participat la Conferința Ministerială a Forumului Salzburg și grupului de prieteni care includ statele din Balcanii de vest și Republica Moldova, una dintre cele mai importante reuniuni în domeniul afacerilor interne din Europa Centrală și de Sud-Est din acest an.

Forumul Salzburg are rolul de a coagula la nivel strategic și politic poziții comune ale statelor membre în domenii de interes pentru afacerile interne. Discuțiile s-au axat pe aspecte de interes comun precum managementul migrației drept consecință a agresiunii ruse împotriva Ucrainei, gestionarea crizelor de migrație suprapuse și măsuri concrete pentru menținerea securității și stabilității în UE, Republica Moldova și în Balcanii de Vest.


MAI a fost invitat să participe în cadrul celei de-a a doua sesiuni privind suprapunerea fluxurilor migratorii – provocări și perspective, unde Secretarul de stat a împărtășit experiența Republicii Moldova în gestionarea actuală a crizelor de la începutul războiului, modul de operare și ajustare ale planurilor de contingență, acțiunile întreprinse de MAI și Republica Moldova.


Migrația este unul dintre cele mai abordate subiecte din dezbaterile actuale naționale și internaționale, fiind identificat ca un element care poate afecta securitatea regională. Provocările actuale pe domeniul securității impun măsuri extraordinare și necesită o implicare directă și indirectă la nivel înalt, iar MAI a acumulat destulă experiență pentru a deveni un partener sustenabil, fiind gata să împărtășească lecțiile învățate și experiența dobândită în gestionarea actuală a crizelor, pe domeniul afacerilor interne. În acest sens, Secretarul de stat a menționat necesitatea instituirii unui mecanism european de intervenție pentru criza migrațională și de securitate, similar cu cel pentru intervenția în caz de dezastre.


Totodată, a fost subliniat și faptul că Republica Moldova a fost recunoscută ca furnizor regional de securitate prin înființarea Hub-ului UE de Sprijin pentru Securitate Internă și Managementul Frontierelor, mecanism inovativ în asigurarea ecosistemului de securitatea al UE, prin crearea unei centuri de securitate la granița cu războiul, adăugând capacitățile de acțiune ale Republicii Moldova, alături de cele europene. 


Dincolo de gestionarea crizei refugiaților, asigurarea securității interne și a frontierelor, a fost menținută și agenda de modernizare instituțională, fiind aprobată prima Strategie de dezvoltare în domeniul afacerilor interne pentru anii 2022-2030.


Așadar, Moldova va rămâne în continuare angajată în sprijinirea eforturilor comunității atât naționale cât și internaționale pentru asigurarea securității locale și regionale. Acest fapt va contribui la modificarea paradigmei în ceea ce privește competențele limitate ale afacerilor interne, prin crearea unui nou concept de asigurare a securității naționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
5
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Tue
3
Arhivă Radio Chișinău