Republica Moldova a depășit cea mai grea perioadă a crizei energetice. Victor Parlicov: „Prețurile la gaze vor fi mai mici în sezonul viitor de încălzire”

  • 30 Mai 2023 14:09
Republica Moldova a depășit cea mai grea perioadă a crizei energetice. Victor Parlicov: „Prețurile la gaze vor fi mai mici în sezonul viitor de încălzire”

Republica Moldova a depășit cea mai grea perioadă a crizei energetice. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, consideră că spre deosebire de iarna trecută, în următorul  sezon de încălzire prețurile la gaze vor fi mai mici. Odată cu scăderea prețului pe piața internațională, autoritățile planifică să facă o achiziție mai mare de gaze, ceea ce va  duce și la o micșorare de preț pentru consumatorii din Rep. Moldova, însă nu acum, ci în perioada următoare. Declarațiile au fost făcute în cadrul unor dezbateri organizate de Agenția de presă IPN, transmite Radio Chișinău.

Spre deosebire de iarna trecută, acum suntem într-un context mai bun privind  asigurarea cu gaze naturale, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, precizând că cea mai dificilă perioadă Rep. Moldova a depășit-o.

„Posibilitatea noastră de a interveni și de a participa la piața internațională este mult mai mare decât un an jumătate în urmă. Dacă vă uitați ce se întâmplă pe piața internațională, prețurile la gaze au scăzut imens, iar asta ne oferă posibilitatea să beneficiem de niște prețuri bune. Am aștepta până acum, iar perioada aceasta și următoare este una bună pentru a interveni cu achiziție în volume mari de gaze”, a declarat  Victor Parlicov.

Potrivit lui Victor Parlicov, astăzi gazele naturale pot fi achiziționate la preț de sub 300 de euro pentru 1.000 de metri cubi, iar autoritățile planifică să beneficieze de această conjunctură. Consumatorii de rând vor beneficia de micșorarea tarifului, însă mai târziu. Ministrul a precizat, însă, că această decizie o poate lua ANRE.

Oficialul a vorbit și despre pronosticurile ce vizează energia electrică. 

 „Mai urmează a fi făcute investiții. Noi vrem să ne creștem posibilitatea de manevră și de achiziție a energiei electrice cu sistemul european continental. La moment, noi avem doar o singură linie de tensiune înaltă prin care suntem interconectați cu România”, a spus  Victor Parlicov.

Autoritățile planifică să facă investiții mari pentru asigurarea eficienței energetice, a subliniat ministrul.

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, consideră că prioritatea statului în acest sens trebuie să fie îmbunătățirea sistemului de încălzire a blocurilor multietajate, care sunt conectate la încălzire centralizată.

 „Ceea ce am moștenit noi de pe timpul sovietic este sistemul de încălzire centralizată care nu îți permite reglarea temperaturii. Trebuie modernizat sistemul de încălzire, pentru ca fiecare apartament să-și poată regla temperatura, să aibă contor”, a spus Sergiu Tofilat.

Amintim că din primăvara anului curent, în Guvernul condus de către Dorin Recean,  a apărut un minister nou – cel al Energiei, responsabil de securitatea energetică a statului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău