Republica Moldova, 25 de ani de la aderarea la ONU

  • 02 Martie 2017 15:11
0%
00:00:00
00:00:00

La 25 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Organizația Națiunilor Unite, corupția și sărăcia rămân probleme pe care autoritățile nu au reușit să le soluționeze, afirmă reprezentantul ONU la Chișinău.

În această perioadă Republica Moldova a implementat cu ajutorul agențiilor ONU o serie de programe având scopul de a susține drepturile omului, incluziunea socială a minorităților, impulsionarea spiritului antreprenorial, nemaifiind un stat subdezvoltat, ci unul în curs de dezvoltare.

Republica Moldova a aderat la Organizația Națiunilor Unite la 2 martie 1992 și cu sprijinul agențiilor ONU a reușit să dezvolte numeroase programe de dezvoltarea în diferite sectoare și să elaboreze un cadru legislativ apropriat de cel european. Printre legile elaborate cu sprijinul agențiilor ONU la Chișinău se numără cea cu privire la egalitatea de gen, legea anti-tutun, legea privind egalitatea de șanse, dezvoltarea strategiei naționale anticorupție și a strategiei în domeniul sănătății. Ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Lilian Darii, a subliniat că sprijinul ONU a contribuit la dezvoltarea Republicii Moldova.

”Pe parcursul celor 25 de ani, Republica Moldova, în conformitatea cu metodologia ONU, a avansat în categoria de state în curs de dezvoltare, de la cea de state subdezvoltate. Aceasta ne face și pe noi să fim un contribuitor mai activ la acțiunile și programele ONU”, a declarat Lilian Darii.

Am întrebat-o în acest context pe coordonatoarea rezidentă a ONU la Chișinău, Dafina Gherceva, de ce sărăcia și corupția rămân în continuare probleme grave ale Republicii Moldova.

”Republica Moldova se descurca destul de bine acum câțiva ani, când creșterea economică era relativ înaltă și a reușit să reducă sărăcia extremă cu sprijinul partenerilor de dezvoltare. Din păcate, această tendință a fost inversată în 2014 din cauza unor evenimente cunoscute pentru toată lumea. Acum lucrăm cu Guvernul să abordăm această problemă. Corupția în Moldova este sistemică și endemică”, a spus Dafina Gherceva. 

Fiind membră a ONU, Republica Moldova trece odată la 4 ani prin Evaluarea Periodică Universală,  procedură prin care sunt monitorizate drepturile omului. Ultima evaluare a avut loc la sfârșitul anului trecut și, ca urmare, s-au constatat deficiențe la asigurarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, a egalității de gen, a incluziunii sociale a minorităților, a asigurării bunăstării cetățenilor și altele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-5,76
Fum
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău