Republica Moldova, zonă de interese comune ale Occidentului și Orientului
-
22 Octombrie 2013 14:59
![Republica Moldova, zonă de interese comune ale Occidentului și Orientului Republica Moldova, zonă de interese comune ale Occidentului și Orientului](https://media.radiochisinau.md/image/201310/640x360/radiochisinau_b132c4c79032e7c5155bdbee68b10cc7.jpg)
Republica Moldova trebuie să devină o zonă de interese comune ale Occidentului și Orientului, și nu una de divergențe, a declarat ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, în cadrul unei conferințe dedicată opțiunilor integraționiste ale Republicii Moldova.
Valeriu Lazăr a subliniat că opțiunea Republicii Moldova rămâne însă integrarea europeană. Reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale de la Chișinău au făcut o analiză a avantajelor și riscurilor pe care le comportă eventuala aderare a Republicii Moldova atât la Uninea Europeană, cât și la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.
Vicepremierul Valeriu Lazăr a comparat Uniunea Europeană cu o clasă de elevi avansați, iar Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan cu una de elevi mai slabi la învățătură. Republica Moldova ar trebui să își ridice nivelul de competitivitate, pentru a se integra pe piața europeană, dar și pentru propria modernizare, a subliniat Valeriu Lazăr.
Deși opinia publică este împărțită referitor la opțiunea integraționistă a Republicii Moldova, economia, inclusiv cea a regiunii transnsitrene, este îndreptată spre vest, a menționat directorul executiv al asociației Expert Grup, Adrian Lupușor. El a subliniat că economia Republicii Moldova ar uma să crească cu peste 6 la sută, iar cea a regiunii transnistrene, cu 3,5 la sută, odată cu semnarea Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.
Aderarea la Uniunea Vamală ar duce la eliminarea controalele vamale, însă există o problemă legată de lipsa unui hotar comun cu țările membre, a remarcat directorul Institutului Național de Cercetări Economice, Alexandru Stratan. Alte beneficii ar fi mai mult intuite de cercetători, pentru că țin de posibilitatea reducerii tarifului la gazele naturale sau de reducerea probabilității ca Rusia să ne mai impună interdicții de export, a subliniat Alexandru Stratan, care a meționat și însă riscurile în acest caz.
Potrivit reprezenatului Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Mindaugas Kacerauskis, riscurile legate de semnarea acordului cu Bruxelles-ul se referă în special, la sectorul agrar care nu este suficient de competitiv pentru a face față produselor europene, dar autoritățile de la Chișinău au negociat o perioadă de tranziție confortabilă pentru agricultorii din Republica Moldova, a menționat oficialul european.