Republica Moldova, spălătorie geopolitică a Rusiei (Revista presei)

  • 10 Iunie 2016 09:21
Republica Moldova, spălătorie geopolitică a Rusiei (Revista presei)

Revista presei din 10 iunie 2016

Jurnal de Chișinău scrie că decizia Consiliului Superior al Magistraturii de a ridica imunitatea judecătoarei Domnica Manole și intenția Procuraturii Generale de a o cerceta penal sunt două erori grave ale guvernării actuale. Statul nostru este afectat de mai multe maladii, dar cea mai gravă este aservirea justiției. Autorul compară  decizia Consiliului Superior al Magistraturii de a o da pe Domnica Manole pe mâna Procuraturii Generale cu maladia lupus. ”Aceasta înseamnă că sănătatea a ajuns să fie, la noi, un factor patogen. Sistemul nu se mai protejează prin imunitate, ci se autodistruge prin aceasta. De fapt, ne distruge pe noi”, atenționează autorul.

Bacalaureat 2016 – fără examene pe Internet și amenzi de mii de lei, titrează Timpul. Ca și în anii precedenți, elevii au avut de îndurat condiții dure în timpul examenelor. Practica camerelor video și detectoarelor de metal a fost păstrată și aplicată în cele 102 centre de bacalaureat. De asemenea, cei ce vor fi surprinși copiind sau cu obiecte interzise nu vor fi admiși la următoarele examene sau li se vor anula notele la cele susținute anterior. Directorul Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Anatol Topală, a declarat că „subiectele unui examen al treptei gimnaziale au ajuns pe Internet. A fost documentată toată rețeaua, iar informația va fi transmisă la Inspectoratul General de Poliție.

Ziarul Național scrie ”Cum își aleg Parlamentul, Președinția și Cancelaria de Stat restaurantele, hotelurile și companiile de zbor la serviciile cărora apelează”. Pe parcursul anului 2015 și în prima jumătate a anului 2016, Parlamentul a semnat cinci contracte cu hotelul „Codru Hospitality” pentru contractarea serviciilor de deservire a delegațiilor oficiale. În cele mai multe din cazuri, suma achitată pentru cazarea oaspeților străini a depășit cifra de o sută de mii de lei, cu toate acestea, licitații sau alte concursuri de achiziții nu au fost organizate.

Republica Moldova, spălătorie geopolitică a Rusiei sau de ce ne zâmbește Moscova crispată – așa se întitulează editorialul semnat de Nicolae Negru în Ziarul Național. Autorul explică de ce a durat atât de mult până premierul Medvedev și-a amintit de problemele economice ale Republicii Moldova.  România și Polonia, care își permit să instaleze pe teritoriul lor scuturi antirachetă americane, sunt vizate în mod direct de furia dezlănțuită a lui Putin, însă ecoul amenințărilor sale reverberează mult mai puternic în țările din „vecinătatea apropiată” a Rusiei, observă editorialistul de la Ziarul Național.

Numirea controversată a lui Kuzmin ca ambasador în România denotă exact nivelul relațiilor bilaterale dintre Federația Rusă și România și raportarea Moscovei la tipul de relații pe care și-l dorește pe viitor cu Bucureștiul, comentează Evenimentul Zilei. Ziarul amintește că oficialul rus a plecat de la Chișinău, după un protest provocat de tupeul amestecat cu minciuni legat de uciderea cu sânge rece a unui tânăr pe podul de la Vadul lui Vodă de așa-numiții pacificatori ruși, iar la București acesta ajunge într-un moment de tensiune maximă. Cotele relațiilor dintre București și Moscova au atins poate cel mai scăzut nivel de după 23 august 1944, iar retorica și amenințările nucleare ale Rusiei către România au devenit un laitmotiv.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău