Republica Moldova, poligon de dezinformare rusesc (Evenimentul Zilei)

  • 10 Iulie 2014 08:58
Republica Moldova, poligon de dezinformare rusesc (Evenimentul Zilei)

REVISTA PRESEI DIN 10 IULIE

Republica Moldova, poligon de dezinformare rusesc, titrează Evenimentul Zilei, atenționând că trompetele Kremlinului dețin trei pătrimi din spațiul media controlat teoretic de Chișinău. 73% dintre publicațiile existente în anul 2013 erau editate în limba rusă, doar restul de 27% fiind redactate în limba oficială a R. Moldova. Superioritatea numerică și financiară a produselor media rusești se manifestă la toate capitolele, de la ziare cotidiane și săptămânale, până la presa glossy. Dacă la toate acestea adăugăm și ce se întâmplă în audio-vizualul moldovenesc, concluzia mai sus enunțată este evidentă. „Este straniu și îngrijorător, pentru că populației din Republica Moldova nu îi este oferită posibilitatea de a allege, scrie EVZ.

Războiul economic declarat recent de Rusia nu este de neglijat, atenționează  economistul Mihai Roșcovan, citat de Adevărul. Sancțiunile impuse recent de Moscova pot afecta considerabil competitivitatea mărfurilor naționale pe piața internă și externă. Guvernul trebuie să evalueze scenariile posibile și să aplice politici adecvate. Unele au demarat deja, dintre care și cea de construcție a gazoductului Iași-Ungheni. Trebuie sa sprijinim exporturile, susține economistul. Să intensificăm acțiunile legate de conservarea și economisirea energiei, să mobilizăm societatea, pentru ca integrarea europeană să fie suportabilă și benefică pentru toată populația. Indiferent de naționalitate. Acestea vor fi costurile independenței noastre, subliniază autorul.

Zeci de șoferi de microbuze de pe rutele urbane din Chișinău au intrat de două zile în grevă, după ce au fost amendați de către polițiști pentru riscurile la care expun pasagerii, scrie Adevarul. Conducătorii de maxi-taxi argumentează că nu-și pot echipa mașinile deoarece de ani de zile lucrează în pierdere. Cei care au de suferit sunt, însă, chisinăuienii, trage concluzia Adevarul.

Greva anunțată de șoferii de microbuze de pe câteva rute din capitală nu este susținută de transportatori, scrie Ziarul National. Mai mulți administratori de rute intraurbane din Chișinău au declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că au primit semnale de la șoferi că sunt amenințați de cei care au intrat în grevă și siliți să li se alăture. „Îi amenință că le vor sparge cauciucurile și geamurile. Nu vrem să participăm, pentru că aceasta nu este o grevă, ci o răscoală”, susține unul dintre administratorii mai multor rute din Chișinău.

Jurnalista Ana Gherciu de la Timpul, care a fost martor la accidentul rutier cu implicarea microbuzului de pe ruta 155, povestește în scurt timp de la producerea accidentului s-au adunat în jur de 30 de oameni, majoritatea bărbați, care nu făceau decât să înjure șoferul microbuzului în loc sa acorde ajutor victimelor. Autoarea constata cu regret că, pe lângă șoferi iresponsabili și autorități incompetente ce iau decizii penibile, mai ducem lipsă de oameni puternici spiritual și fizic, care să poată, cel puțin, să acționeze adecvat în cazuri similare…

Istoricul Mihai Tasca se refera in articolul sau din Adevarul la soarta deputaților basarabeni arestați de sovietici în 1940. În vara anului 1940, NKVD s-a năpustit asupra basarabenilor cu tot arsenalul militar de represiune și experiența acumulată de lungul celor 22 de ani în URSS. Erau vânați, mai ales, intelectualii: învățători, preoți, primari, foști deputați și senatori în Parlamentul român. Niciunul dintre cei arestați nu a scăpat fără ani grei de gulag, unii au fost împușcați, iar alții nu s-au mai întors din surghiun. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău