Republica Moldova – noul Cipru? Vor putea Moscova și Tiraspolul să blocheze aderarea țării la UE? (Revista presei)

  • 20 August 10:17
Republica Moldova – noul Cipru? Vor putea Moscova și Tiraspolul să blocheze aderarea țării la UE? (Revista presei)

În contextul vizitei de mâine a Cancelarului german, Olaf Scholz la Chișinău, DW publică o analiză despre cum a deschis Germania ușa UE pentru Moldova. DW remarcă faptul că până în 2022, Germania era extrem de reticentă în privința extinderii UE prin cooptarea unor țări precum Moldova și Ucraina. Invadarea Ucrainei de către Rusia a schimbat brusc însă poziția Berlinului, care a înțeles că Moldova este următoarea țintă militară a Rusiei după Ucraina. 

UE are nevoie ca Moldova să rămână democratică și stabilă din cel puțin trei motive, enumeră DW. În primul rând, pentru că aceasta ajută enorm Ucraina în actuala situație de război. În al doilea rând, Republica Moldova va avea un rol strategic pentru viitoarea reconstrucție a Ucrainei, motiv pentru care acum se lucrează intens la construcția podurilor, drumurilor și a căilor ferate din Moldova. În al treilea rând, Moldova devine un partener de securitate tot mai important la frontiera de Est a UE. Din această perspectivă, Germania investește masiv în ultimii ani în modernizarea Armatei Naționale a Moldovei. Totodată, subliniază DW, Germania ar putea avea un rol extrem de important  în reglementarea pașnică a problemei transnistrene. Tot ce mișcă din punct de vedere economic în regiunea transnistreană aparține agentului FSB, Viktor Gușan - cetățean rus, ucrainean, german și cipriot. Acesta are afaceri prospere inclusiv în Germania, iar potrivit unor informații apărute în presa de la Chișinău, Gușan s-ar fi retras în Germania încă înainte de invazia rusă asupra Ucrainei. Și tot cu puțin timp înainte ca Rusia să atace Ucraina în februarie 2022, Gușan și-a înregistrat la Chișinău principalele sale companii: „Șerif”, „Sheriff” și „Tiroiltrade”, prin care gestionează economic așa-numita Transnistrie.

Moldova – noul Cipru? Vor putea Moscova și Tiraspolul să blocheze aderarea țării la UE? Se întreabă într-un articol de analiză NewsMaker.  Publicația observă că singurul exemplu de aderare la UE cu un conflict teritorial nerezolvat, care este adesea prezentat ca exemplu pentru Moldova, este Cipru.
Și acolo au încercat să folosească integrarea europeană ca motor pentru rezolvarea conflictului. Și acolo exista propria fereastră geopolitică de oportunități, pe care părțile interesate se grăbeau să le obțină. Ironia sorții face ca, în loc de rolul pozitiv așteptat al integrării europene în rezolvarea conflictului, UE a contribuit la respingerea planului ONU de către ciprioții greci. Asigurându-le aderarea ca Republica Cipru, UE nu le-a oferit niciun motiv să contribuie la soluționarea problemei înainte de aderare.

Newsmaker concluzionează că scenariul cipriot este destul de aplicabil în Moldova. Mai exact, acea parte a scenariului în care au încercat să folosească integrarea europeană a insulei pentru reglementarea conflictului. De facto, acest lucru se întâmplă deja.
Prin analogie cu Cipru, este puțin probabil ca Moldova să adere la UE fără a încerca, cu ajutorul aceleiași Uniuni Europene, al Statelor Unite și al Ucrainei, să rezolve problema transnistreană. Nu se știe cum și în ce condiții se va întâmpla acest lucru - în timpul războiului din Ucraina sau după încheierea acestuia. De asemenea, nu se știe dacă această încercare va avea succes sau nu. Nimeni nu poate spune cu certitudine dacă Moldova va fi acceptată în UE în cazul în care planul de reglementare eșuează, ca în Cipru. Dar să încerce să soluționeze conflictul, să negocieze, să elaboreze, să prezente și să încerce să implementeze un plan de reglementare viabil – cel mai probabil va fi necesar, conchide NewsMaker.

Nicolae Negru se referă în editorialul său din Ziarul Național la mijloacele de informare care nu vor să informeze. Ziaristul scrie că peste 70 de posturi de radio și televiziune au anunțat Consiliul Audiovizualului, în conformitate cu legislația, că nu vor reflecta campania electorală prezidențială din acest an și, prin urmare, nu vor organiza dezbateri, ceea ce în mod firesc i-a deranjat pe unii aspiranți la funcția supremă în stat. Nu e o veste bună nici pentru alegătorii care doresc să fie informați cât mai cuprinzător, nici pentru guvernare, care sunt obligați să asigure organizarea unui proces electoral în corespundere cu standardele democratice. Editorialistul observă că retragerea în „neutralitate” a furnizorilor de servicii audiovizuale reflectă o anumită atitudine și stare de spirit în mass-media ce nu poate să nu ridice niște semne de întrebare legate de modul de funcționare a democrației noastre. 

După Nicolae Negru posturile radio și tv care au decis să nu se implice în campania electorală sunt datoare cetățenilor cu o explicație: de ce au abdicat? E autocenzură, după cum le reproșează unii, e joc subtil în folosul unui candidat? E expresia unei nemulțumiri a proprietarilor? E elementarul reflex de comoditate? Ce e?

Alianța Șor - Mitropolia Moldovei. Mai mulți preoți, trimiși în ”pelerinaje” la Moscova pentru instructaj și carduri ”MIR”m, scrie Deschide.md. Se duc în ”pelerinaje” obscure la Moscova, unde sunt primiți regește, serviți cu mâncăruri și băuturi scumpe și ”luați în seamă” de reprezentanți de rang înalt ai Patriarhiei ruse, iar la întoarcere primesc carduri eliberate de Promsviazbank, pe care li se promite că vor primi salarii și ajutoare pentru biserică. Este vorba despre zeci de preoți ai Mitropoliei Moldovei, pe care condamnatul fugar Ilan Șor și șefii săi de la Kremlin intenționează să-i folosească în perioada următoare în scopuri electorale, pentru a încerca să o învingă pe Maia Sandu la alegerile prezidențiale și să deturneze referendumul privind integrarea europeană.

Potrivit surselor Deschide.MD, în perioada lunilor august-septembrie 2024 sunt programate mai multe deplasări ale preoților Mitropoliei Moldovei în Rusia, finanțate de oligarhul fugar Ilan Șor cu susținerea Patriarhiei de la Moscova, la care ar urma să participe, în total, peste 120 de fețe bisericești. Plecările sunt organizate de fiecare protopop, care folosește grupurile interne de pe Viber, unde le propune doritorilor să călătorească în Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,52
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:4,12 m/s
Thu
21
Fri
23
Sat
24
Sun
22
Mon
18
Arhivă Radio Chișinău