Reprezentantul Ucrainei, la tribuna ONU | Crimeea, anexată de Rusia, plină cu trupe și arme, reprezintă o amenințare majoră pentru întreaga lume
-
10 Octombrie 2018 12:09
Sporirea de către Rusia a forței sale militare în Crimeea, anexată de Moscova în 2014, precum și utilizarea peninsulei ca bază pentru operațiunile sale militare în Siria și în alte părți ale regiunii, generează consecințe pe termen lung pentru Europa de Sud, Africa de Nord și Orientul Mijlociu, a atras atenția marți reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Vladimir Ielcenko, în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite, informează miercuri agenția de presă ucraineană Ukrinform, citată de Agerpres.
„Ocuparea și, apoi, militarizarea Crimeii au importante implicații în materie de securitate pe termen lung nu numai în regiunea Mării Negre, ci și în Europa de Sud pe ansamblu, precum și în regiunea Africii de Nord și a Orientului Mijlociu. Evenimentele actuale din Siria reprezintă o dovadă convingătoare în acest sens', a declarat diplomatul ucrainean, referindu-se la sprijinul acordat de Moscova regimului președintelui Bashar al-Assad.
Peninsula anexată de Federația Rusă, plină cu trupe și arme, reprezintă o amenințare majoră pentru întreaga lume, a insistat el.
Moscova a ales calea escaladării, a extinderii și aprofundării agresiunii, a apreciat reprezentantul permanent al Ucrainei la Națiunile Unite, calificând drept 'fără precedent' gradul de militarizare a peninsulei Crimeea.
'Desfășurarea a numeroase exerciții militare în Crimeea și în jurul ei demonstrează politica agresivă a Rusiei atât față de Ucraina, cât și față de alte țări din bazinul Mării Negre. Militarizarea constantă a Mării Azov reprezintă un alt motiv de îngrijorare' pentru Kiev, a subliniat Ielcenko, citat de agenția de presă rusă RIA Novosti.
În același timp, a spus el, Rusia continuă să încalce sistematic drepturile și libertățile fundamentale în special ale tătarilor din Crimeea ocupată și ale etnicilor ucraineni, fapt stabilit de mecanisme internaționale relevante, inclusiv de ONU, OSCE și Consiliul Europei.
'Problema revenirii Crimeii (la Ucraina) este și rămâne o prioritate absolută a politicii interne și externe ucrainene', a subliniat Vladimir Ielcenko, în condițiile în care Rusia a declarat în repetate rânduri că problema Crimeii este închisă pentru ea: peninsula este componentă a Federației Ruse.
'Având în vedere situația actuală instabilă în domeniul securității, Ucraina intenționează să prezinte Adunării Generale a ONU un proiect de rezoluție cu scopul de a trimite un avertisment Rusiei în legătură cu militarizarea teritoriului ucrainean și a regiunilor învecinate', a subliniat ambasadorul Ucrainei la Națiunile Unite.
Rusia a desfășurat în septembrie în Crimeea un al treilea divizion - subunitate - de rachete mobile sol-aer S-400 Triumf, lângă Evpatoria, pe coasta vestică a peninsulei, ceea ce îi permite să monitorizeze zona de vest a Mării Negre, pe o rază de 600 km, acest sistem având o rază de interceptare a țintelor aeriene de 400 de km la o înălțime de până la 30 de km, amintește Zerkalo nedeli.
Potrivit presei, Rusia va putea astfel monitoriza zona dintre Bosfor și Odesa și părți din Turcia, Bulgaria, România, Republica Moldova și Ucraina.
Tot atunci, agenția de presă RIA Novosti dezvăluia că un al patrulea divizion va fi desfășurat în curând în Crimeea, în apropiere de localitatea Djankoe.