Reprezentantul NATO, Mircea Geoană: În Rusia asistăm la o derivă represivă în interior și o agresivitate accentuată în plan exterior

  • 25 Martie 2021 08:52
Reprezentantul NATO, Mircea Geoană: În Rusia asistăm la o derivă represivă în interior și o agresivitate accentuată în plan exterior

Numărul 2 în NATO, Mircea Geoană, a vorbit la Digi24 vorbește despre Rusia, carre recurge la „o derivă represivă în interior și o agresivitate accentuată în plan exterior” și despre cum se pregătește alianța nord-atlantică să răspundă acestei provocări. Un alt factor important luat în considerare este China, care „uneori abuzează” de avansul tehnologic pe care l-a obținut, mai spune Geoană. Adjunctul secretarului general al NATO a vorbit și despre modul în care pandemia de coronavirus afectează securitatea globală, transmite DIGI24.ro.

„Această pandemie a amplificat și a adus la altă dimensiune provocări de securitate care existau și înainte. Sunt mai multe categorii de riscuri de securitate, cele care nu pot fi atribuite unei țări, unei organizații, unor cetățeni, cum este cazul schimbărilor climatice sau al pandemiei. Sunt lucruri care au o dimensiune globală și un impact global. Sunt și alte dimensiuni care ne afectează securitatea, care aparțin acțiunilor deliberate ale statelor, ale organizațiilor și actorilor non statali, cum sunt chestiuni legate de dezinformare, atacuri cibernetice, atacuri hibride”, a spus Geoană la Digi24.

„Asistăm la o modificare substanțială a însuși conceptului de securitate, care păstrează elementele tradiționale, militare, apărare, descurajare, dar tot mai mult asistăm la o diversificare către zona de reziliență. Este o dimensiune nouă. Acest complex de factori tradiționali și netradiționali, amplificat de această accelerare tehnologică fără precedent, duc la un conglomerat de elemente care se întrepătrund și care se influențează reciproc, care produc efecte de securitate, efecte economice, efecte de societate, efecte în viața noastră ca oameni.

De aceea credem că obligația noastră, de mare alianță de succes în istoria umanității, e să continuăm să ne adaptăm, să continuăm să fim relevanți. Și aceasta am făcut în aceste două zile la NATO, pentru cea mai ambițioasă transformare din istoria Alianței”, a adăugat el.

Ctiți integral materialul pe DIGI24.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău