Reprezentanții partidelor parlamentare au păreri diametral opuse, referitor la situația din Găgăuzia în contextul rezultatelor alegerilor pentru funcția de bașcan

  • 17 Mai 2023 13:15
Reprezentanții partidelor parlamentare au păreri diametral opuse, referitor la situația din Găgăuzia în contextul rezultatelor alegerilor pentru funcția de bașcan

Reprezentanții partidelor parlamentare au păreri diametral opuse referitor la situația din Găgăuzia în contextul rezultatelor alegerilor pentru funcția de bașcan al regiunii autonome asupra cărora există suspiciuni de fraudare. În timp ce deputații PAS invocă implicarea Kremlinului în scrutinul de la Comrat, socialiștii condamnă acțiunile puterii centrale în regiunea găgăuză și vorbesc despre uzurparea puterii în stat. Potrivit deputaților Partidului Șor actiniile guvernării reprezintă un atac anticonstituțional la adresa dreptului universal la libera alegere, scrie Radio Chișinău.

Deputatul PAS, Oazu Nantoi, a accentuat implicarea Kremlinului în tot ce se întâmplă la Comrat. El spune că Federația Rusă folosește regiunea găgăuză timp de mai mulți ani în calitate de cap de pot pentru promovarea unor politici antieuropene, antistatale și xenofobe în raport cu România.

 „Prin urmare, eu consider că e timpul trebuie să tragem concluziile de rigoare și să pornim niște discuții temeinice cum trebuie de procedat pentru ca Autonomia Găgăuză să devină un element firesc al statului de drept democratic Republica Moldova și să oprim aceste practici antistatale care se realizează prin intermediul Autonomiei Găgăuze”, spune Oazu Nantoi.

Partidul Socialiștilor a emis un comunicat prin care condamnă acțiunile autorităților centrale în raport cu Găgăuzia, iar secretarul executiv al formațiunii, Igor Dodon, a anunțat într-un briefing că deputații PSRM urmează să înregistreze un proiect de lege prin care să fie constatată uzurparea puterii în stat de către guvernarea de la Chișinău.

 „Nu a rămas nimic din statul de drept al Rep. Moldova și în ultimul timp la îngrădirea dreptului de vot al cetățenilor Republicii Moldova”, spune Igor Dodon.

Și Partidul Șor condamnă acțiunile guvernării și afirmă într-un comunicat de presă că puterea centrală ar dori să ” împiedice alegerea cetățenilor din Găgăuzia”. În același timp, deputata Partidului Șor, Reghina Apostolova, vorbește despre un atac anticonstituțional la adresa dreptului universal la libera alegere și anunță că părăsește Grupul de lucru al Parlamentului pentru asigurarea funcționalității Găgăuziei, în semn de protest.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău