Reprezentanții Naftogaz anunță că se vor întâlni cu cei ai Gazprom pentru a soluționa problema livrării gazelor naturale

  • 14 Martie 2018 20:05
Reprezentanții Naftogaz anunță că se vor întâlni cu cei ai Gazprom pentru a soluționa problema livrării gazelor naturale

Compania energetică de stat Naftogaz din Ucraina a anunțat miercuri că va comunica Gazprom că se așteaptă ca firma rusă să-și îndeplinească obligațiile contractuale privind livrările de gaze, transmite Reuters.

„Naftogaz și Gazprom se vor întâlni pentru a discuta actuala situație. Naftogaz nu vede necesitatea anulării contractelor și se așteaptă ca Gazprom să implementeze decizia de arbitraj", se arată într-un comunicat al Naftogaz.

Acest nou conflict între Ucraina și Rusia pe tema gazelor a izbucnit la 1 martie, în urma unei decizii a Curții de Arbitraj de la Stockholm, care obliga Gazpromul la plata a 2,56 de miliarde de dolari către operatorul de gaz ucrainean Naftogaz, pentru a pune capăt tuturor litigiilor dintre cele două părți. Verdictul a provocat furia companiei Gazprom, care a refuzat să-și reia livrările care erau prevăzute și a anunțat că vrea să rupă contractul său cu Ucraina, în vigoare până în 2019.

Cele două țări au trecut deja prin mai multe "războaie ale gazului" între 2005 și 2009, dintre care unele au dat peste cap livrările ruse în mai multe țări europene, livrări din care o parte, din ce în ce mai mică, tranzitează teritoriul Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău