Reprezentanții Guvernelor României și R.Moldova au discutat despre asistența tehnică și financiară acordată de București

  • 23 Martie 2017 11:57
Reprezentanții Guvernelor României și R.Moldova au discutat despre asistența tehnică și financiară acordată de București realitatea.md

România va avea un dublu rol de consolidare a democrației și a instituțiilor statului în Republica Moldova și de ancorare a acesteia în spațiul european, a declarat joi, 23 martie, la Piatra Neamț, premierul român Sorin Grindeanu, la conferința de presă comună cu premierul moldovean Pavel Filip.

Declarația a fost făcut la finalul ședinței comune în format restrâns a Guvernelor României și R. Moldova axată pe asistența tehnică și financiară acordată Chișinăului, precum și pe proiecte din domeniile energetic, educațional și cultural. 

Premierul Sorin Grindeanu a declarat că Guvernul de la București are în vedere creșterea prezenței României în R. Moldova, prin consolidarea investițiilor românești și participarea la eventuale procese de privatizare. Totodată, el a îndemnat Republica Moldova să accelereze reformele și să-și consolideze parcursul european. Sorin Grindeanu a subliniat că doar opțiunea europeană poate aduce răspunsuri durabile la așteptările cetățenilor.

„Credem că este timpul acțiunilor concrete. Trebuie accelerate procesele de reformă și consolidat parcursul european al R. Moldova. România așteaptă din partea R. Moldova consecvență și seriozitate. Reiterez faptul că doar opțiunea europeană poate aduce răspunsuri durabile la așteptările de prosperitate, siguranță și stabilitate ale cetățenilor din R. Moldova. Asistența română va continua să fie determinată de ritmul și ireversibilitatea reformelor structurale pe care vi le-ați asumat”, a declarat Sorin Grindeanu.

De asemenea, Sorin Grindeanu a dat asigurări că Autostrada Târgu-Mureș-Iași-Ungheni va ajunge până la Chișinău.

La rândul său, premierul Pavel Filip a declarat că va fi urgentată realizarea proiectelor energetice cu România și a mulțumit guvernului român pentru acordarea primelor două tranșe din împrumutul de 150 de mil. de euro,  precum și pentru decizia de a mai oferi 96 de microbuze școlare. El a dat asigurări că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău va fi funcțional în cel mult doi ani.

„Vom face tot ce este cu putință ca acest proiect să fie finalizat până la sfârșitul anului 2018. Deja au fost semnate acordurile de finanțare cu BERD și BEI. După mai mult de un an de activitate a Guvernului Republicii Moldova putem constata că am reușit, în mare măsură, să stabilizăm și să ameliorăm situația din țară, pe plan politic, social, economic și financiar. Totodată, avem deja lansate o serie de reforme care au ca scop îmbunătățirea calității vieții cetățenilor”, a declarat Pavel Filip.

Aceasta a fost a treia ședință comună a guvernelor României și Republicii Moldova, precedentele două având loc în 2013 și 2015, respectiv la Iași și Constanța.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău