Reprezentanți ai societății civile au lansat un apel către PSRM și Blocul ACUM să facă o alianță temporară

  • 04 Aprilie 2019 14:03
Reprezentanți ai societății civile au lansat un apel către PSRM și Blocul ACUM să facă o alianță temporară

Un grup de reprezentanți ai societății civile îndeamnă Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM să formeze o coaliție majoritară temporară, pentru a crea condiții de organizare a unor alegeri parlamentare anticipate. Reprezentanții Blocului și socialiștii nu au avut până acum discuții oficiale, în schimb PSRM a avut o rundă de dialog cu conducerea Partidului Democrat, mediată de președintele Igor Dodon.

Grupul civic ”Inițiativa pentru Articolul 2 din Constituție” a lansat un apel către Partidul Socialiștilor și partidele din Blocul ACUM să facă o alianță temporară, pentru a asigura independența instituțiilor statului și pentru a reveni la vechiul sistem de vot, după care să fie anunțate alegeri parlamentare anticipate.

Autorii declarației susțin că majoritatea cetățenilor au votat la alegerile din 24 februarie împotriva Partidului Democrat, astfel că PSRM și Blocul ACUM au obligația morală de a-l debarcade la guvernare, dar nu depun eforturi suficiente. 

Amintim că, la scurt timp după alegeri, PSRM a invitat Blocul ACUM la discuții, la fel și Partidul Democrat. Blocul ACUM a anunțat că va purta discuții doar după ce Parlamentul va aproba un pachet de alegi pentru așa-numita deoligarhizare a Republicii Moldova. Blocul a invitat deputații să discute acest pachet, dar socialiștii s-au eschivat, pe motiv că nu au fost invitați oficial.

Între timp, acum două zile, conducerea PSRM și PDM au avut o întâlnire moderată de Igor Dodon. Ulterior, liderii formațiunilor au declarat că au identificat poziții comune pe anumite subiecte, însă și divergențe politice.

Analiștii politici consideră că o coaliție dintre cele două partide este cel mai plauzibil scenariu, la acest moment.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău