Reprezentanta „Transgaz”, Elisabeta Ghidiu: România poate furniza gaze naturale Republicii Moldova prin gazoductul Iași-Chișinău, care este pe deplin funcțional

  • 25 Octombrie 2021 14:01
Reprezentanta „Transgaz”, Elisabeta Ghidiu: România poate furniza gaze naturale Republicii Moldova prin gazoductul Iași-Chișinău, care este pe deplin funcțional

România poate furniza gaze Republicii Moldova prin gazoductul Iași-Chișinău, care este pe deplin funcțional. Potrivit agenției INFOTAG, despre acest lucru a declarat directorul Departamentului strategie și management corporativ al operatorului sistemului național de transport Transgaz din România, Elisabeta Ghidiu.

"Gazoductul Ungheni-Chișinău, cu o lungime de 120 de kilometri, lucrările de construcție asupra căruia au fost finalizate anul trecut, a fost dat în exploatare începând cu 1 octombrie 2021. În septembrie curent, Transgaz a finalizat și lucrările necesare de dezvoltare din nord-estul României. Respectiv, au fost finalizate lucrările în ceea ce privește gazoductul Onești-Gherăești-Lețcani, plus cele două stații de comprimare aferente acestuia, investițiile în care au constituit 173 milioane de euro", a declarat reprezentantul companiei Transgaz în cadrul videoconferinței cu genericul "Oil & Gas - Unde este gazul Mării Negre, când avem nevoie de el?"

Totodată, ea a explicat că conducta Ungheni-Chișinău poate transporta până la 6,5 mil. de metri cubi de gaz pe zi, cantitate care poate acoperi nevoile de consum ale Moldovei, cu excepția regiunii transnistrene.

"Așteptăm ca furnizorii să indice volumele de gaz pe care le putem transporta în Moldova. Noi, în calitate de operator de transport și sistem, suntem pregătiți pentru asta", a spus Elisabeta Ghidiu.

Capacitatea instalată a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău este de 1,5 mlrd. metri cubi pe an. Moldova consumă aproximativ 2,8 mlrd. de metri cubi de gaz pe an, dintre care doar 1,1 mlrd. reprezintă consumul malului drept al republicii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:5,36 m/s
Thu
18
Fri
20
Sat
20
Sun
15
Mon
18
Arhivă Radio Chișinău