Reprezentant OSCE: Mass-media din Republica Moldova trebuie ferite de interferențe politice

  • 14 Ianuarie 2022 17:50
Reprezentant OSCE: Mass-media din Republica Moldova trebuie ferite de interferențe politice

Serviciul public de radiodifuziune și autoritățile de reglementare a mass-media trebuie să fie ferite de interferențe politice. Este mesajul reprezentantului OSCE pentru libertatea presei, Teresa Ribeiro, ca urmare a analizei juridice a legii de modificare a Codului serviciilor media audiovizuale din Republica Moldova. Este vorba despre proiectul din noiembrie anul trecut, prin care Compania „Teleradio-Moldova” (TRM) a trecut sub control parlamentar. „Modificările conduc la un control parlamentar sporit asupra serviciului public Teleradio-Moldova și asupra autorității publice de reglementare a mass-media publică și privată, Consiliul Audiovizualului”, se arată într-un comunicat de presă, citat de IPN.

Analiza juridică a fost comandată de Biroul OSCE pentru libertatea presei și a fost pregătită de un expert independent. Expertul a evaluat conformitatea legii menționate cu standardele internaționale privind drepturile omului referitoare la libertatea de exprimare și libertatea presei, și cu angajamentele cheie ale OSCE în materie de dimensiune umană.

„Analiza juridică atinge preocupările cu privire la câteva dintre modificări. În special, recomandă abrogarea amendamentelor care supun directorul general al TRM alegerii politice a Parlamentului, inclusiv deciziile privind numirea acestuia, evaluarea performanței și demiterea acestuia. Acest control parlamentar înlocuiește controlul asupra acestor probleme deținut anterior de Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare al TRM”, menționează sursa citată.

Pentru a proteja în mod corespunzător profesionalismul și expertiza Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare al TRM, analiza recomandă introducerea unor cerințe mai clare și mai specifice pentru membrii acestuia. De asemenea, recomandă modificarea Legii, prin sporirea garanțiilor că procesul de numire și alegere a membrilor Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare al TRM se desfășoară într-o manieră transparentă și echitabilă, inclusiv prin evitarea faptului ca puterea – majoritatea parlamentară – să adopte deciziile finale în acest domeniu.

Analiza ridică preocupări similare și cu privire la practica prezentării, de către Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare al TRM, a unui raport anual în fața Parlamentului. „Chiar dacă este considerat a fi un instrument bun de responsabilizare (deoarece facilitează o supraveghere adecvată și un schimb de informații despre modurile în care instituțiile media din serviciul public și-au interpretat și implementat rolul și misiunea), se observă că această practică nu ar trebui să ofere Parlamentului puterea demiterii membrilor Consiliului de administrație și modificarea unuia dintre pilonii de bază ai guvernării serviciului public: independența bazată pe mandate clare ale membrilor organismelor de nivel înalt”, precizează sursa citată.

Modificările introduc și noi prevederi privind cerințele și calificările pentru numirea și eventuala revocare a membrilor Consiliului Audiovizualului. Prevederile aferente în acest sens sunt în esență identice cu cele aplicabile organului de conducere al TRM și, prin urmare, se recomandă să fie abrogate și ele. Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei a subliniat importanța independenței acestor instituții publice. „Funcționarea serviciului public de radiodifuzor din Republica Moldova și a autorităților de reglementare a mass-media audiovizuală trebuie să fie asigurată în așa fel încât legislația să protejeze aceste instituții împotriva oricărei potențiale interferențe politice și influențe ale partidului sau coaliției politice dominante, permițând astfel o pluralitate de voci”, menționează oficialul OSCE în analiza juridică prezentată.

„Facem apel la autorități să revizuiască cadrul legal legat de libertatea de difuzare pentru a asigura respectarea deplină a acestuia cu standardele internaționale privind drepturile omului și cu angajamentele OSCE”, a adăugat Teresa Ribeiro.

„Sper ca această expertiză juridică să servească drept o contribuție utilă la eforturile de reformare a mass-media din Republica Moldova. Biroul meu este pregătit să se angajeze în consultări ulterioare și să discute concluziile și recomandările analizei juridice cu toate părțile interesate relevante”, a menționat Teresa Ribeiro într-o scrisoare trimisă ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău