Reprezentant OMS/Gazeta de Chișinău: ”Suntem îngrijorați că, după pandemia COVID-19, va trebui să facem față unei alte epidemii legată de sănătatea mintală” (Revista presei)

  • 20 Mai 2020 09:42
Reprezentant OMS/Gazeta de Chișinău: ”Suntem îngrijorați că, după pandemia COVID-19, va trebui să facem față unei alte epidemii legată de sănătatea mintală” (Revista presei)

Revista presei din 20 mai 2020

Sinodul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova solicită Guvernului reluarea slujbelor în biserici, în caz contrar amenințând cu excluderea din rugăciuni a guvernanților, scrie Cotidianul. „Apreciem măsurile de siguranță care s-au luat, dar considerăm că în privința participării credincioșilor la slujbe se impune revizuirea acestei hotărâri cu posibilitatea pentru credincioși de a se ruga în biserici, așa cum a făcut-o neîntrerupt și până acum”, se arată în document. Totodată, preoții solicită ca cetățenii să nu fie obligați să-și administreze un vaccin împotriva noului coronavirus, chiar dacă acesta încă nici nu a fost descoperit. „Bill Gates este considerat principalul responsabil pentru crearea tehnologiei de microcipare a populației, prin intermediul unui vaccin care să introducă în trup nanoparticule care reacționează la undele transmise de tehnologia 5G și permit sistemului să îl controleze pe om de la distanță. Se consideră că tehnologia 5G în combinație cu anumite vaccinuri administrate în China și Italia au și stat la baza apariției acestui virus care a întors pe dos întreaga planetă”, se aliniază preoții teoriei conspirației, negată de guvernele majorității statelor lumii și experți.

Nu declară nimeni stare de urgență de sănătate publică, după cum vrea. E un întreg proces”, subliniază Stela Gheorghiță, coordonator programe în urgențe de sănătate publică în cadrul Biroului OMS din R. Moldova, într-un interviu pentru Gazeta de Chișinău. Ea argumentează că ”Pentru aceasta sunt acumulate dovezi, se propun recomandări. În spatele acestei decizii există un document, care se numește regulament sanitar internațional. Este un document obligatoriu și el prevede foarte clar cum se declară o stare de urgență de sănătate publică. (…) Suntem îngrijorați că, după pandemia COVID-19, va trebui să facem față unei alte epidemii legată de sănătatea mintală. Pentru aceasta se realizează un șir de recomandări țărilor, care vin să diminueze din acest impact”.

Autoritățile R. Moldova mai dispun de peste 40 de mii de teste pentru depistarea noului tip de coronavirus. Despre acest lucru a vorbit șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, la N4, citat de Ziarul de Gardă. ”Mai avem peste 40 de mii de teste. Echipamente de protecție mai trebuiesc. Ceea ce se cumpăra pentru sistemul de sănătate, indiferent cine a fost ministru, era foaie verde. (…) Sursele care trebuiesc pentru procurarea acestor echimante și a biocidelor trebuie să fie cu mult mai mari. (…) La nivel global e deficit pe toate pozițiile – și echipamente de protecție, și echipamente de laborator, teste. Rămâne o problemă la nivel global. Pentru următorul sezon va trebui să mai procurăm. E important să le utilizăm pe acestea, fiindcă au termen de valabilitate”, a declarat Nicolae Furtună.

Liderul PD, Pavel Filip, se arată ferm convins în majoritatea parlamentară, chiar după plecările în masă a deputaților PD din fracțiune și declară că „Guvernul Chicu nu va fi demis”, scrie jurnal.md. „În prezent există majoritatea parlamentară și eu nu văd motive de a demite Guvernul. Eu sunt fern convins că această majoritate parlamentară se va păstra. Din ultimele discuții pe care le-am avut cu deputații PD se pare că această majoritate parlamentară va rezista”, a declarat Pavel Filip, la Jurnal TV.

”Actualul Guvern, actuala majoritate parlamentară și actualul președinte al Republicii Moldova sunt vădit împotriva unei relații bune cu România”, a declarat liderul grupului Pro-Moldova, Andrian Candu, la TVR Moldova. Potrivit lui, actuala conducere a Republicii Moldova este supărată pe criticile pe care România le-a adus „pe drept” și a decis să se comporte neprietenește. „România ne-a ajutat cu acel grant de 100 de milioane de euro care au mers în școli, grădinițe, teatre și nu numai, ne-a ajutat cu acele 150 de euro împrumut fără condiții gen companii și alte mizerii care au fost încercate să se facă cu Rusia și multe alte ajutoare”, a spus Andrian Candu.

Cu bani străini, președintele Igor Dodon a creat un grup criminal organizat - ascuns sub numele de PSRM, a uzurpat puterea de stat, fapt ce se cere urgent deferit justiției”, atenționează Mișcarea Civică Europeană, citată de Ziarul Național. Organizația constată „degradarea catastrofală a puterii de stat” și lansează propunerea de a convoca o ședință a deputaților și a reprezentanților societății civile cu obiectivul constituirii unei majorități parlamentare ad-hoc „capabile să demită Guvernul coruptului Dodon și să instaureze un guvern apolitic (tehnocrat), apt să organizeze alegerile prezidențiale corect și imparțial, precum și să adopte decizii responsabile și profesioniste pentru depășirea crizei economice, pandemice, ecologice și sociale în care se află Republica Moldova”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău