Reportaj ZdG: ”Dacă n-o să murim de coronavirus, o să murim de foame” (Revista presei)
-
15 Aprilie 2020 09:35
Revista presei din 15 aprilie 2020
Ziarul de Gardă publică un reportaj din satul Pohorniceni, Orhei, unde s-a instituit regimul de carantină, în legătură cu confirmarea cazului de infectare cu COVID-19 a unei persoane din această localitate. ”Dacă n-o să murim de coronavirus, o să murim de foame”, afirmă localnicii. Jurnaliștii relatează că au găsit ”un sat cu ulițe pustii și localnici împărțiți în câteva tabere. Unii s-au declarat a fi speriați, alții nepăsători, iar cei mai mulți dintre ei - dezinformați. Totuși, preocuparea lor cea mare rămâne a fi una comună - ce vor pune mâine pe masă”. O femeie din localitate povestește că are în mahala mai multe familii cu mulți copii. „Mă gândesc de multe ori la familiile cu mulți copii. Părinții sunt în carantină, dar copiii nu înțeleg ce-i asta, ei se trezesc dimineața și vor să mănânce, dar ce să pună mama pe masă? Un părinte are câte 2000-3000 de lei pe lună, dar acum stau acasă, n-am cuvinte… Ne temem și de boală, și de foame”.
Economia moldovenească, dependentă în mare parte de remitențe și de unele industrii globalizate, este extrem de vulnerabilă în fața crizei ce urmează după ce va trece valul pandemiei, notează Gazeta de Chișinău. Chiar în comparație cu România și Ucraina, care au mai multe posibilități de mobilizare a resurselor financiare pentru a slăbi șocul unei crize economice de proporții. Cel mai expus este în condițiile actuale sectorul HoReCa (Hoteluri, Restaurante și Catering) și industria turismului în general, or sectorul turistic 2020 este compromis total din cauza restricțiilor de circulație, carantinelor și sistării rutelor aeriene la nivel global. Industria confecțiilor este deja afectată grav de criză și începe să se reorienteze, iar cea automotive urmează să suporte în viitorul apropiat șocul. De cealaltă parte, agricultura și industria alimentară, precum și comerțul cu produse alimentare vor trece relativ ușor peste criză iar comerțul on-line resimte deja o creștere puternică de 30% în ultimele săptămâni, potrivit secretarului de stat de la Ministerul Economiei, Iuliana Drăgălin, citată de Gazeta de Chișinău.
”Ceață în jurul lotului cu echipament medical din China; Autoritățile de la Chișinău se încurcă în declarații”, titrează jurnal.md. Președintele Igor Dodon a declarat că echipamentul va fi adus „cu un avion pus la dispoziție gratis de Federația Rusă”. „Așteptăm 80 mii de teste, care reprezintă o achiziție a statului, vor fi aduse peste 280 de mii de respiratoare, o parte din ele sunt procurate din banii statului, o parte - din donații de la diferiți parteneri. Vor fi aduse peste 600 de mii de mănuși medicale, 200 de mii de ecrane de protecție și altele. Am menționat acest lucru ca să fie clar că medicii, spitalele vor avea parte de dotare pentru următoarele săptămâni”, a spus Igor Dodon. Spre deosebire de cele menționate de președinte, pe site-ul Ministerului Sănătăți, Muncii și Protecției Sociale, lotul de 53 de tone de echipament medical figurează ca „ajutor umanitar oferit de Republica Chineză”. Anterior Comisia pentru Situații Excepționale a decis alocarea a 35,5 milioane de lei pentru achiziționarea în regim de urgență a testelor pentru depistarea infecției cu Covid 19. Igor Dodon anunța atunci că RM va achiziționa peste 100 mii de teste din China.
Ziarul Național preia un editorial publicat de Alecu Reniță pe site-ul Ziare.com, întitulat ”Moldovenismul stalinist, element al războiului hibrid în spațiul românesc”. ”O analiză mai profundă a stării generale din R. Moldova ar demonstra că ea este foarte departe de suveranitatea statală, iar statutul ei real este de gubernie rusească întreținută cu bani din România, UE și SUA. Această reușită a serviciilor rusești se datorează faptului ca modelele lor de război hibrid sunt elaborate si dezvoltate pe matricea moldovenismului antiromânesc, fiind totodată și o dovada ca Moscova își va perfecționa politicile pentru acest teritoriu, dar și pentru întreg spațiul românesc, schimbând, reinventând și remodelând teoria stalinistă, care ține până în prezent dezmembrată națiunea română. Doar demontarea moldovenismului antiromânesc ar deschide drumul spre "deșteptarea" R. Moldova și integrarea ei definitivă și ireversibilă în cadrul României europene”, subliniază autorul.