Reportaj EVZ: „CUM au votat basarabenii prin arșită și cozi infernale pentru bucățica lor de Europă” (Revista presei)

  • 27 Mai 2019 09:31
Reportaj EVZ: „CUM au votat basarabenii prin arșită și cozi infernale pentru bucățica lor de Europă” (Revista presei)

Revista presei - 27 mai 2019.

”Europarlamentare 2019: Prezență record la vot a românilor din Republica Moldova”, titrează Adevărul, care observă o ”Mobilizare impresionantă la secțiile de votare deschise în Republica Moldova pentru alegerile din Parlamentul European. În pofida cozilor imense, 37.888 de moldoveni care dețin și cetățenie română și-au exprimat dreptul la vot, ceea ce înseamnă o prezență la vot a românilor din Basarabia aproape de patru ori mai mare decât la alegerile europarlamentare din 2014.

Totuși, după ce au stat la cozi chiar și 3-4 ore, mii de cetățeni români din Republica Moldova nu au putut vota în cele 36 de secții de votare deschise pentru europarlamentare și referendum, notează Cotidianul. Potrivit publicației, după ora 21:00, când s-a încheiat oficial procesul de votare, nimeni nu a mai putut vota, întrucât „legea nu permite”, așa cum au motivat oficialii de la București trimiși în secțiile deschise la Chișinău. Acest lucru s-a întâmplat în majoritatea secțiilor deschise în Chișinău, dar și în cele din apropierea capitalei și la Bălți. Un astfel de caz a fost înregistrat la liceul Gheorghe Asachi, unde peste 100 de oameni nu au putut vota, chiar dacă se aflau în incinta secției de votare. Peste 150 de persoane nu au putut vota și la una dintre cele două secții de votare deschise la Bălți, mai scrie Cotidianul.

Evenimentul Zilei publică un fotoreportaj intitulat ”CUM au votat basarabenii prin arșită și cozi infernale pentru bucățica lor de Europă”. „Băsescu ne-a făcut viața mai bună prin acordarea cetățeniilor”, „George Simion este un băiat care s-a bătut pentru Barasabia” sau „PNL s-a implicat mereu și ne-a ajutat la Bruxelles, ei sunt cu ACUM”, au fost unele dintre enunțurile pe care cele câteva sute de basarabeni le-au rostit ca-ntre megieși, duminică, la o coadă de zeci de metri pe o temperatură de 30 de grade în fața Ambasadei României de la Chișinău, scrie publicația. Deși au stat ore în șir la coadă, ”alegerile europarlamentare au fost astăzi pentru basarabeni un exercițiu democratic prin care s-au alăturat și ei, nu numai cu acte, concetățenilor marii Europe. De data aceasta, fără „magazine sociale” care se închid după alegeri sau autocare cu votanți-voiajori cu simbrie. La final de zi, atmosfera din fața Ambasadei pentru cei care ieșeau de la urne aducea mai degrabă cu versurile celebrei piese „Wind of Change”, conchide autorul, Mădălin Necșuțu.

Ziarul de Gardă scrie despre un regizor din România Paul Palencsar, aflat în vizită la Chișinău, care i-a întrebat pe basarabenii cu cetățenie română de ce votează.  „Noi vă ajutăm să scăpați de hoții voștri, apoi ne ajutați voi să scăpăm de hoții noștri”, au replicat oamenii.

Revenind la situația de pe scena politică de la Chișinău, analistul Nicolae Negru opinează, într-un interviu pentru Europa Liberă, că Partidul Democrat ar putea ”să iasă din umbră, din ascunziș”, pe ultima sută de metri. „Cu o anumită soluție, că așa obișnuia să se comporte Plahotniuc – să iasă de undeva și să anunțe niște surprize pentru societate, pentru diferite categorii de cetățeni ai Republicii Moldova. (…) Această surpriză o așteaptă toată lumea – crearea unei majorități parlamentare și formarea unui Guvern...”, subliniază Nicolae Negru, care adăugă că „Unica soluție care mai rămâne e soluția anului 2016. (…) De pildă, să iasă și să spună că Partidul Democrat vrea să formeze un Guvern minoritar – tehnocrat sau netehnocrat – și îndeamnă deputații din celelalte fracțiuni să sprijine sau chiar celelalte fracțiuni să sprijine acest Guvern minoritar”.

Fostul președinte al Curții de Conturi, ex-prim-vicepreședinte al Parlamentului Serafim Urechean spune că intenționa să participe la alegerile parlamentare din februarie, dar „a fost rugat” să n-o facă. Politicianul spune că a vrut să candideze în circumscripția care cuprinde Anenii Noi, scrie TV8. Întrebat dacă este vorba despre câștigătorul circumscripției, adică Alexandru Jizdan, Serafim Urechean a răspuns: „Da, prin intermediari”. Fostul președinte al Curții de Conturi a menționat că anterior a primit oferte „de la unele partide politice” să candideze, dar când a fost lansat procesul electoral nu i-a cerut nimeni acest lucru.

Portalul Anticorupție.md relatează că Avocatul Poporului a demarat examinarea acțiunilor organelor de drept la sesizarea jurnalistei Mariana Colun, reporteră a Centrului de Investigații Jurnalistice, care, în  decembrie 2018, a fost atacată dur pe o rețea de socializare, de către deputatul socialist Oleg Savva, nemulțumit după publicarea unei investigații jurnalistice, în care era vizat. Consiliul Nediscrimnare a constatat discriminarea jurnalistei pe criterii profesionale, sex și origine națională, obligându-l pe deputat să-și ceară public scuze, dar, la trei luni de la decizie, atât Procuratura, cât și Poliția nu au întreprins măsuri în raport cu oficialul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău