Rep. Moldova are nevoie de politici pentru a diminua risipa alimentară, reprezentant FAO

  • 16 Mai 2019 18:31
Rep. Moldova are nevoie de politici pentru a diminua risipa alimentară, reprezentant FAO

Risipa alimentară la nivel global, care se atestă și în Republica Moldova, ajunge la peste 1,3 miliarde de tone de alimente anual. În Republica Moldova nu este dezvoltat cadrul legislativ și de politici în domeniul diminuării risipei alimentare. Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) este gata să colaboreze cu instituțiile de stat responsabile pentru elaborarea unui document de politici în acest sens, a comunicat Tudor Robu, adjunctul reprezentantului FAO în Republica Moldova, la un eveniment dedicat acestui subiect, transmite IPN.

În Moldova, cea mai mare parte a alimentelor sunt risipite la etapa producere-comercializare, mai puțin la cea de consum. Potrivit lui Tudor Robu, pentru a diminua risipa în procesul de producere-comercializare, trebuie îmbunătățite practicile de recoltare și păstrare. Depozitele frigorifice ar fi o soluție.

FAO va încerca să susțină Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în elaborarea unui plan de acțiuni pentru diminuarea risipei alimentare. „Ne-am dori o inițiativă la nivel de Guvern, FAO este gata să susțină elaborarea unui astfel de document”, a spus Tudor Robu.

Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite desfășoară un proiect regional privind reducerea risipei alimentare. Beneficiare sunt patru țări, printre care și Republica Moldova, doar că proiectul e prea mic pentru a răspunde necesităților fiecărui stat în parte. Sugestia FAO este ca fiecare țară să identifice necesitățile și să vină cu inițiative mult mai largi.

În cadrul proiectului, în octombrie 2018, au fost identificate barierele și problemele care duc la risipa de alimente, în luna iunie urmează un seminar unde experții FAO vor prezenta prioritățile și vor discuta cu reprezentanții instituțiilor responsabile. La sfârșit de an, vor fi elaborate recomandările strategice privind risipa de alimente pentru a fi înaintate Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

 
 
 
 
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
16
Cer fragmentat
Umiditate:51 %
Vint:5,1 m/s
Wed
13
Thu
15
Fri
15
Sat
16
Sun
16

Curs oficial BNM 26 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3244 0.0321
USD 17.7272 0.0335
RON 3.9914 0.0079
UAH 0.6595 -0.0028
RUB 0.2478 0.0013
Arhivă Radio Chișinău