Rep. Moldova are nevoie de politici pentru a diminua risipa alimentară, reprezentant FAO

  • 16 Mai 18:31
Rep. Moldova are nevoie de politici pentru a diminua risipa alimentară, reprezentant FAO

Risipa alimentară la nivel global, care se atestă și în Republica Moldova, ajunge la peste 1,3 miliarde de tone de alimente anual. În Republica Moldova nu este dezvoltat cadrul legislativ și de politici în domeniul diminuării risipei alimentare. Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) este gata să colaboreze cu instituțiile de stat responsabile pentru elaborarea unui document de politici în acest sens, a comunicat Tudor Robu, adjunctul reprezentantului FAO în Republica Moldova, la un eveniment dedicat acestui subiect, transmite IPN.

În Moldova, cea mai mare parte a alimentelor sunt risipite la etapa producere-comercializare, mai puțin la cea de consum. Potrivit lui Tudor Robu, pentru a diminua risipa în procesul de producere-comercializare, trebuie îmbunătățite practicile de recoltare și păstrare. Depozitele frigorifice ar fi o soluție.

FAO va încerca să susțină Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în elaborarea unui plan de acțiuni pentru diminuarea risipei alimentare. „Ne-am dori o inițiativă la nivel de Guvern, FAO este gata să susțină elaborarea unui astfel de document”, a spus Tudor Robu.

Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite desfășoară un proiect regional privind reducerea risipei alimentare. Beneficiare sunt patru țări, printre care și Republica Moldova, doar că proiectul e prea mic pentru a răspunde necesităților fiecărui stat în parte. Sugestia FAO este ca fiecare țară să identifice necesitățile și să vină cu inițiative mult mai largi.

În cadrul proiectului, în octombrie 2018, au fost identificate barierele și problemele care duc la risipa de alimente, în luna iunie urmează un seminar unde experții FAO vor prezenta prioritățile și vor discuta cu reprezentanții instituțiilor responsabile. La sfârșit de an, vor fi elaborate recomandările strategice privind risipa de alimente pentru a fi înaintate Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

 
 
 
 
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chişinău
25,68 °C
nori împrăștiați
Umiditate:64 %
Vint:6,2 m/s
Tue
19 °C
Wed
17 °C
Thu
17 °C
Fri
16 °C
Sat
15 °C

Curs oficial BNM 20 Mai 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0345 -0.0632
USD 17.9401 0.0069
RON 4.2067 -0.0143
UAH 0.6805 -0.0000
RUB 0.2776 -0.0005
Arhivă Radio Chișinău