Anatol Țăranu: Remanierile făcute în cadrul Guvernului sunt niște paliative, iar PAS nu ia pulsul societății și se încăpățânează să facă schimbări profunde (Revista presei)

  • 18 Noiembrie 2022 10:29
Anatol Țăranu: Remanierile făcute în cadrul Guvernului sunt niște paliative, iar PAS nu ia pulsul societății și se încăpățânează să facă schimbări profunde (Revista presei)

Protest la „Franzeluța” după anunțarea unui nou director, anunță NewsMaker. La acțiune au participat circa ’70 de angajați ai fabricii din totalul de circa 1000 de persoane. Aceștia sunt nemulțumiți de noul director și spun că își doresc să fi rămas Victor Matcov în frunte fabricii. Participanții la protest invocă faptul că noul direct Andrei Beșliu nu are experiență în gestionarea unei fabrici de pâine. Aceștia îl susțin pe fostul șef interimar Victor Matcov.

Avarie sau sabotaj la un bloc energetic de la Termoelectrica? Se întreabă Mold-Street. În noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2022, a avut loc oprirea avariată a blocului energetic nr. 3 de la Sursa I a Termoelectrica (fosta CET-2), ca urmare a acționării protecțiilor caracteristice unui scurt circuit intern a generatorului.
Se întâmplă în plină criză energetică, când orice MW de energie este strict necesar, iar aici este vorba de oprirea blocului 3, care la acel moment avea o sarcina electrică de 18 MW, subliniază Mold-Street.  Potrivit Termoelectrica, cauza deconectării avariate:  pătrunderea în corpul generatorului a unui volum de apă din conducta de alimentare a răcitoarelor. Avaria a generat deja speculații privind calitatea lucrărilor de reparație la acest bloc. Fostul deputat Alexandr Slusari sugerează că ar putea fi vorba chiar de "un act de sabotaj, organizat de serviciile secrete ruse în contextul războiului energetic". Suspiciunile privind calitatea lucrărilor sunt respinse categoric de administrația Horus.

Alina Radu  scrie în editorialul său din ZDG că Republica Moldova e în una dintre cele mai mari crize din istoria sa, iar războiul rusesc din Ucraina complică lucrurile în fiecare zi și iarna care vine nu prevestește nimic simplu. Potrivit  publicistei, pentru așa o situație avem nevoie de un guvern extrem de bun, să fie cel mai bun pe care l-a avut Moldova vreodată. Avem nevoie de un guvern care știe să asigure securitatea fără armată, căldură și lumină fără agenți termici, pensii și salarii decente cu un buget auster. Cam acestea sunt așteptările.  Alina Radu se întreabă dacă este posibil așa un guvern? Avem în Moldova oameni care au avut experiențe similare și știu cum să facă față unui război, unei crize energetice de proporții, unei sărăcii aprofundate de primele două? Nu prea. Da. Moldova a avut un război în 1992 și a avut un Guvern pe durata războiului condus de Valeriu Muravschi, care a fost schimbat la câteva luni cu Andrei Sangheli – unul dintre cei mai înflăcărați servitori ai Moscovei, un opozant obtuz al României, al democrației europene și un nomenclaturist îmbogățit care umbla în costume și pantofi albi și făcea afaceri cu Rusia. 

De atunci, dependența de gazele rusești, pentru totdeauna, a devenit o politică de stat, la fel și dependența de piața rusă pentru fructele, legumele și vinurile moldovenești.  Lecțiile trecutului nu trebuie uitate, dar nu putem aduce azi la guvernare oameni cu experiență de muncă în guvernul de război, nu doar pentru că Valeriu Muravschi e singurul fost premier al Moldovei (din cei 165 pe care i-am avut) care a decedat, ci pentru că totul s-a schimbat și acum avem alte condiții și alte obiective, conchide ZDG. 

Remanierile făcute în cadrul Guvernului sunt niște paliative, iar PAS nu ia pulsul societății și se încăpățânează să facă schimbări profunde, scrie Gazeta de Chișinău. În același timp, PAS nu este capabil să facă modificările profunde din cauza influenței unor miniștri în actualul guvern și în cadrul partidului. Acestea sunt estimările comentatorilor politici despre ultimele schimbări în cadrul guvernului și zvonurile care circulă după ședința fracțiunii PAS de duminica trecută la Președinție, scrie Gazeta. Comentatorul politic Anatol Țăranu susține că remanierile recente „nu sunt capabile să influențeze actul de guvernare”. „PAS-ul este o corporație politică închisă, care nu poate să depășească problema comunicării”, a estimat Țăranu. „În același timp, deși nu avem date despre facțiuni conduse de lideri neformali, în interiorul formațiunii nu mai există unitatea pretinsă și declarată în spațiul public.”

Din unele puncte de vedere, noi cunoaștem mai bine ce se întâmplă la Casa Albă, decât la Președinția Republicii Moldova, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național. S-ar părea că, în aceste condiții, presa ar trebui să profite de „scurgerile” de informație din ultima vreme, conținând schimburi de mesaje dintre diferiți reprezentanți ai puterii. Jurnaliștii însă nu se grăbesc să o facă. Fiindcă aceste „dezvăluiri” ridică mari semne de întrebare. Din punctul de vedere al directorului SIS, Alexandru Musteață, anvergura și modul de operare în cazul dat indică implicarea unor servicii speciale străine, ale Federației Ruse, în primul rând. „E vorba de o penetrare a conturilor de Telegram, nu a telefoanelor. Acestea au fost sparte, s-a preluat accesul și s-a copiat informația. Cam toate conturile de Telegram ale oamenilor din conducerea republicii au fost penetrate, iar pentru a le penetra pe toate este destul de complicat”, a precizat directorul SIS, în cadrul unei emisiuni la Pro TV. Este evident că aceste „penetrări” se adaugă altor „tentative de destabilizare a situației în republică pe plan politic”. Astfel, presa demonstrează că este conștientă că ar putea fi folosită în războiul hibrid al Rusiei împotriva Republicii Moldova. Guvernarea, la rândul ei, ar trebui să demonstreze - prin fapte, nu prin vorbe - că este conștientă de rolul presei în democrație, menționează Nicolae Negru.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău