Relaxarea devreme – comentează Ziarul de Gardă, care observă că numărul de decese și de pacienți în stare grava și extrem de gravă crește ( Revista presei )
-
01 Mai 2020 09:36
Revista presei din 1 mai 2020
Viorel Morari: „1,5 milioane de euro, aflați în geanta prezentată de Șor într-o conferință, ar fi ajuns la Dodon”, titrează Jurnal.md. Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat la Jurnal TV că Ilan Șor a fost audiat de procurori. Acesta le-ar fi declarat autorităților că în geanta cu care ar fi ieșit într-o conferință de presă se aflau 1.5 milioane de euro. În urma audierilor s-a constatat că Igor Dodon ar fi primit niște favoruri de la fostul primar de Orhei, Ilan Șor. „Domnul Dodon, din spusele lui Ilan Șor, a beneficiat de zboruri care au fost achitate din banii proveniți de la agenți economici administrați de Ilan Șor“, a declarat Morari.
De când transportul urban este folosit ca mijloc de propagandă politică? – un subiect cercetat de Gazeta de Chișinău, care scrie că „De două zile, pe străzile Chișinăului, pe rutele nr. 22 și nr. 3, circulă un troleibuz în culorile panglicii „Sfântul Gheorghe”, simbol al propagandei rusești. Ofițerul de la relații cu publicul al Regiei Transport Electric Chișinău, Felicia Rusu, a spus că troleibuzul este pus la dispoziția unei companii, ca spațiu publicitar, cu care RTEC a încheiat un contract pe o durată de trei luni. Analistul politic Oazu Nantoi susține că Ivan Ceban împreună cu Igor Dodon execută ordine primite de la Moscova și „ne bagă pe gât propaganda oficială a Rusiei putiniste”.publicația amintește că panglica „Sfântul Gheorghe”, un însemn al expansionismului rusesc, a fost interzisă în mai multe state ex-sovietice: Ucraina, Belarus, Kazahstan, Georgia.
Cotidianul publică o analiză IDIS Viitorul care consideră că sunt două aspecte care trebuie analizate de către Curtea Constituțională în ceea ce privește constituționalitatea unor prevederi din Acordul dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul Rusiei privind acordarea unui împrumut financiar de stat. Este vorba de conținutul Acordului de împrumut și procedura de negociere/semnare/ratificare. În opinia experților IDIS, unele articole din Acord sunt contrare intereselor Republicii Moldova, iar efectele și consecințele acestor prevederi pot afecta caracterul suveran, independent și de neutralitate al Republicii Moldova. Experții IDIS Viitorul, la fel ca și autorii sesizării, susțin că este pusă în pericol activitatea/securitatea economică, financiară și valutară a țării, economia de piață, comerțul și libera concurență, domenii protejate expres de către Constituția Republicii Moldova.
Relaxarea devreme – comentează Ziarul de Gardă, care observă că numărul de decese și de pacienți în stare grava și extrem de gravă crește, precum și numărul celor aflați la respirație asistată. Și numărul personalului medical afectat atinge cifra de o mie, fiind înregistrate mai multe decese ale angajaților din medicină. În R. Moldova, și de această dată, la fel cum s-a întâmplat în ultima săptămână din martie, s-au luat decizii confuze. Dacă Avocatul Poporului nu ar fi cerut explicații de la CSE, lumea nu ar fi înțeles dacă sunt permise plimbările prin parc sau prin pădure, dacă e permis să iasă la terenul de joacă din parc sau dacă poate face sport la terenul de lângă casă. În urma demersului Avocatului Poporului, a devenit clar că CSE se referea doar la PARCURI. Dacă-i așa, dacă pe terenurile de joacă, prin zonele de agrement, mai persistă pericolul infectării cu noul coronavirus, de ce a fost nevoie de această primă etapă de relaxare, mai ales că R. Moldova rămâne cu grave probleme în combaterea acestui virus. Ziarul de Gardă mai observă că în raport cu alte state, avem un număr sporit de cazuri de îmbolnăvire și de deces la 1 milion de locuitori. R. Moldova înregistrează peste 900 de infectați și 27 de decedați la 1 milion de oameni, pe când în Rusia, bunăoară, aceste cifre constituie 681 de infectați și 7 decedați. În Ucraina sunt 226 de infectați și 6 decedați la 1 milion de locuitori, în Letonia – 450 de infectați și 8 decedați la milion de oameni. Jurnalista Aneta Grosu îndeamnă să analizăm aceste cifre, pentru a înțelege unde se află cu adevărat R. Moldova la capitolul luptei cu COVID-19 și pentru a răspunde la întrebarea: avem sau nu nevoie de această relaxare, atât de devreme.