Relațiile încordate dintre Uniunea Europeană și Rusia ar putea să aibă consecințe și asupra situației politice din R. Moldova
-
15 Februarie 2021 13:55
Relațiile tensionate dintre Uniunea Europeană și Rusia s-ar putea răsfrânge și asupra situației politice din Republica Moldova, atenționează experții în domeniul politicii externe. Potrivit lor, Moscova va găsi în acest context o oportunitate de a se implica și mai mult în politica de la Chișinău, pentru a încerca să diminueze influența Bruxellesului în vecinătatea estică, după cum au remarcat analiștii în cadrul unor dezbateri publice organizate de agenția IPN.
Relațiile încordate dintre Uniunea Europeană și Rusia vor avea un impact negativ asupra Republicii Moldova, opinează directorul executiv al Asociației de Politică Externă, Victor Chirilă. El spune că aceste relații sunt tensionate de multă vreme, încă de când țările din vecinătatea estică au decis să semneze Acorduri de Asociere cu Uniunea Europeană, fapt pe care Rusia l-a privit ca pe o ingerință în zona sa de influență. Mai mult, Victor Chirilă, spune că Rusia va profita de aceste disensiuni pentru a-și întării pozițiile pe scena politică de la Chișinău.
„Actualmente la Chișinău avem o confruntare nu doar între președinta Maia Sandu și noua alianță formată dintre socialiști și Șor. Este mai mult decât o confruntare între niște forțe politice. Este o confruntare de idei, de concepții privind viitorul Republicii Moldova. Maia Sandu, PAS și Platforma DA promovează o viziune ancorată în valorile UE, în care statul de drept e chintesența ei, în timp ce socialiștii, Igor Dodon, partidul Șor au o concepție mult mai apropiată de ce a Federației Ruse: un stat de drept la cheremul unui regim politic, care de fapt sfidează acest stat de drept. Această luptă de concepții ar putea să escaladeze în viitorul apropiat ca urmare a tensionării relațiilor dintre Uniunea Europeană și Federația Rusă. Astfel că va încuraja și mai mult această nouă alianță pentru a se menține la putere, pentru a controla deciziile politice în Republica Moldova, și pentru a-și asigura influența pe care și-o dorește țara noastră. Practic, aceasta va însemna prelungirea crizei politice pentru o perioadă nedefinită și piedici tot mai mari pentru agenda pro-europeană”.
Pe de altă parte, cercetătoarea în politică externă de la Londra, Dorina Baltag, consideră că Republica Moldova ar trebui să-și definească politica externă. Aceasta și-a exprimat speranța că eventualitatea unor alegeri anticipate va contura un vector extern mai clar decât în prezent.
„Când ești prins între două mari puteri care trag în direcții diametral opuse, ar trebui să înțelegi care este prioritatea ta. Cred că ceea ce trebuie să facă Republica Moldova e să-și facă tema pentru acasă, să-și găsească identitatea de politică externă. Vom fi afectați ca în cazul crizei din Ucraina și totuși vreau să cred că va depinde de alegerile anticipate și ele vor da o direcție de a implementa pachetul de reforme și de a identifica politica noastră externă față de Federația Rusă”.
Politologul Dionis Cenușă atrage atenția că la Chișinău e necesar ca instituțiile de stat să se detașeze de Federația Rusă, un atașament creat în timpul președinției lui Igor Dodon.
Consider că Republica Moldova, cel puțin în raport cu Federația Rusă, trebuie să continue lucrul la depersonalizarea instituției prezidențiale, dar și altor instituții de stat, care până acum au fost transformate în platforme de relații tranzacționale cu Federația Rusă. Moștenirea lui Igor Dodon trebuie să se termine cât mai repede posibil.
De notat că săptămâna trecută ministrul rus de Externe, a declarat că Moscova e gata să rupă relațiile cu Uniunea Europeană, dacă blocul comunitar va impune sancțiuni economice dure Rusiei. Ulterior acesta și-a modificat declarația, menționând că „dacă acest lucru va avea loc la inițiativa Bruxellesului”. Șeful diplomației europene Josep Borrell a propus sancțiuni mai dure pentru Rusia, după afrontul pe care l-a suferit în timpul vizitei sale la Moscova, când UE a fost numită partener instabil, iar trei diplomați din țările UE au fost expulzați din Rusia.