Regulile UE de disciplină financiară vor fi suspendate și în 2022

  • 02 Iunie 2021 15:31
Regulile UE de disciplină financiară vor fi suspendate și în 2022

Regulile de disciplină bugetară impuse statelor membre UE, care nu se mai aplică din luna martie 2020, vor rămâne suspendate și în 2022, pentru a permite depășirea crizei economice provocată de coronavirus, a anunțat miercuri Comisia Europeană, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Executivul comunitar se așteaptă ca toate cele 27 de state membre să revină, până la finele lui 2022, la nivelul la care erau înaintea crizei. În această situație, „clauza derogatorie”, care permite depășirea temporară a limitelor privind datoria și deficitul prevăzute în Pactul de stabilitate, va înceta la finele lui 2023, a explicat miercuri Comisia Europeană.

„Vom utiliza toate instrumentele pentru a ne pune economiile pe roate. Vom prelungi clauza de salvgardare în 2022, urmând a o dezactiva în 2023”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

„Anul acesta și anul viitor, încurajăm statele membre să mențină politici bugetare favorabile creșterii, să păstreze investițiile publice și să profite de finanțările din planul european de relansare”, a adăugat Dombrovskis.

În luna iunie a acestui an, UE va demara un proces istoric de emitere de datorii comune, pentru a finanța subvențiile și împrumuturile în valoare de 672 miliarde de euro, care vor fi puse la dispoziția statelor membre pentru a le ajuta să își finanțeze tranziția verde și digitală, în cadrul unui plan global de relansare în valoare de 750 de miliarde de euro.

În paralel, la începutul lunii mai, Comisia Europeană și-a îmbunătățit previziunile de creștere pentru acest an și cel viitor, grație punerii în aplicare a planului de relansare și progreselor înregistrate de campaniile de vaccinare în Europa. Pentru zona euro, Bruxelles-ul mizează pe o creștere economică de 4,3% în 2021 și un avans de 4,4% în 2022.

Cu toate acestea, criza economică provocată de pandemie a obligat guvernele să majoreze semnificativ cheltuielile publice pentru a susține companiile și locurile de muncă. O consecință a acestor politici bugetare stimulative este creșterea raportului datorie publică-PIB peste pragul de 100% în cazul zonei euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:2,57 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău