DOC | Procuratura Generală de la Moscova spune că Transnistria este „stat suveran"

  • 03 Iunie 2019 18:41
DOC | Procuratura Generală de la Moscova spune că Transnistria este „stat suveran

Regiunea transnistreană a Republicii Moldova este calificată în mod oficial drept „stat suveran” de către Procuratura Generală de la Moscova. Cel puțin asta reiese din informațiile oferite într-un răspuns la unul dintre dosarele reprezentate de către avocații Asociației Promo-LEX.

Într-un comunicat al Asociației Promo-Lex se spune că recunoașterea regiunii transnistrene ca entitate statală suverană de către Federația Rusă reprezintă o schimbare de atitudine oficială în premieră față de statutul regiunii transnistrene a R.Moldova. Asta după ce pe parcursul celor 15 ani de activitate în regiunea transnistreană, avocațiilor Asociației Promo-Lex li s-a spus de fiecare dată că Federația Rusă respectă integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova, precum și Tratatele Internaționale, inclusiv bilaterale cu R Moldova prin care teritoriul din stânga Nistrului este recunoscut ca parte a teritoriului R. Moldova. Iar din acest motiv victimelor abuzurilor sau avocaților lor li se recomanda să se adreseze organelor de drept constituționale de la Chișinău.

Tot în comunicat se mai menționează că această schimbare radicală de poziție a autorităților Federației Ruse în raport cu regiunea transnistreană vine într-un moment în care Guvernul Federației Ruse  de mai bine de 20 de ani, a afirmat în fața Curții Europene a Drepturilor Omului că regiunea transnistreană este un teritoriu ce aparține Republicii Moldova, și respectiv deține jurisdicția teritorială asupra acestei regiuni.

Prin urmare, statul Republica Moldova are obligația de a interveni în protecția drepturilor oricărei persoane oriunde pe teritoriul Republicii Moldova. Cu toate acestea, o bună parte din teritoriul R. M. se află în afara controlului autorităților constituționale, deși potrivit jurisprudenței CtEDO Republica Moldova deține de jurisdicția pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

„Până în prezent, de fiecare dată poziția structurilor oficiale ale Statului rus, inclusiv în fața Curții Europene pentru Drepturile Omului, subliniau faptul că Federația Rusă respectă A) prevederile constituționale referitoare la independența, suveranitatea și integritatea teritorială; B) calitatea de mediator al Federației Ruse în procesul de soluționare a problemei transnistrene; C) normele dreptului internațional, inclusiv Tratatul de prietenie și cooperare între Republica Moldova și Federația Rusă (art.5 prevede că Părțile se vor abține de la orice acțiuni, care ar cauza prejudicii celeilalte Părți, suveranității, independenței și integrității ei teritoriale. Părțile condamnă separatismul sub toate formele lui de manifestare și se angajează să nu sprijine mișcările separatiste); D) alte angajamente asumate de către Federația Rusă (Acordul privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992, Statutul Organizației Națiunilor Unite, dar și alte tratate și convenții internaționale”, se arată în comunicatul Asociației „Promo-Lex”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ploaie puternică
Umiditate:95 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău