Registrul de reclamații este eliminat, iar termenul de înlocuire a produselor – extins

  • 10 Ianuarie 12:32
Registrul de reclamații este eliminat, iar termenul de înlocuire a produselor – extins

Registrul de reclamații (condica de reclamații și sugestii), a fost eliminată. Un proiect care vizează modificarea a 12 acte normative menite să faciliteze activitatea mediului de afaceri din Moldova, a fost votat astăzi de Guvern. Astfel, orice reclamație depusă direct la comercianți sau la Inspectorat va avea aceeași valoare juridică ca și una înregistrată în registrul de reclamații, transmite IPN.

Potrivit aceluiași proiect, se extinde termenul de la 14 zile la maximum 30 de zile în anumite situații, pentru repararea sau înlocuirea produselor de către vânzător. Totodată, consumatorul nu va mai avea dreptul de a returna un bun în primele 6 luni de la achiziție, indiferent de gravitatea neconformității sau de posibilitatea de a repara sau înlocui bunul.

Au fost extinse categoriile de entități autorizate care efectuează expertiza tehnică privind neconformitatea unui bun și să stabilească dacă aceasta se datorează consumatorului sau producătorului.

Sunt eliminate cerințele nejustificate care pun restricții asupra caselor rurale privind numărul de camere și de turiști, precum și sortimentul produselor utilizate pentru servirea turiștilor. În prezent, legea impune ca alimentarea turiștilor la casa rurală să se facă exclusiv cu produse proprii sau din gospodăriile din localitate sau din localitățile învecinate.

Prin același proiect se instituie posibilitatea de organizare a instruirii igienice în format online și cu titlu gratuit. Este eliminată obligativitatea instruirii repetate/periodice a conducătorilor de unități și lucrătorilor desemnați la instruirea în domeniul sănătății și securității în muncă, care are loc o dată la 3 ani, cu înlocuirea valabilității unei astfel de instruiri pe viață.

De asemenea, este eliminat termenul de valabilitate pentru foile de parcurs prin modificarea Codului Transporturilor Rutiere, fiind excluse costuri nejustificate pentru agenții economici. Se introduce obținerea semnăturii electronice la distanță prin înregistrări video ale solicitantului, realizate prin servicii de identificare a persoanelor la distanță care implică verificarea cu un operator uman.

Potrivit ministrului dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba, aceste reglementări pot reduce costurile și barierele inutile pentru mediul de afaceri din Republica Moldova. Potrivit lui, prin aceste modificări, sunt economisiți circa 183 milioane lei anual.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Arhivă Radio Chișinău