Regimul de la Tiraspol va ascunde numele pretinșilor judecători, procurori și funcționari publici (Revista presei)

  • 29 Martie 2023 09:48
Regimul de la Tiraspol va ascunde numele pretinșilor judecători, procurori și funcționari publici (Revista presei)

Anticorupție scrie despre numirea unui președinte interimar nou la CSJ din rândul celor care nu au trecut Pre-vettingul. Judecătoarea Curții Supreme de Justiție (CSJ), Aliona Miron, a fost promovată în funcția de președinte al CSJ. Dispoziția a fost semnată luni de președinta interimară a Consiliului Superior al Magistraturii, Nina Cernat. Aliona Miron a încercat să candideze anterior pentru un loc în CSM, dar nu a trecut de Comisia Pre-vetting.

Din 2009 până în 2021, Aliona Miron a fost judecătoare în cadrul Judecătoriei Râșcani din municipiul Chișinău, iar ulterior a avansat în funcția de judecătoare la CSJ. Membrii Comisiei au solicitat explicații cu privire la 2 imobile de locuit, construite de părinții acesteia. Una dintre cele 2 case, amplasate în Chișinău, i-a fost transferată Alionei Miron. La întrebare cât a costat construcția celor două imobile, candidata nu a putut să ofere un răspuns. Comisia Pre-vetting a avut dubii privind integritatea financiară și nu a promovat candidata, scrie portalul Anticorupție.md.

Jurnaliștii de la RISE Moldova scriu despre „Secretele deputatului Nesterovschi”, fost socialist, care recent a anunțat că aderă la Mișcarea pentru Popor, formată în jurul Partidului Șor. „Din 2014, de când e deputat, Alexandru Nesterovschi a fost discret la capitolul imobile. În ultimii patru ani, nu a declarat vreun apartament sau vreo casă, deși legea prevede că funcționarii publici sunt obligați să declare inclusiv imobilele în care locuiesc cu chirie. Jurnaliștii de la RISE Moldova și TV Nord din Bălți au aflat, însă, ce ascunde deputatul: un apartament donat de bunicul fostei sale soții, o vilă înscrisă pe concubină și un apartament cumpărat de părinții săi fără venituri oficiale.

Igor Dodon, prins cu minciuna: Fostul președinte, soția acestuia și un medic de familie, trimiși în judecată pentru fals – titrează Jurnal.md. Procuratura Anticorupție informează că a transmis în judecată cauza penală în privința ex-președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, a soției acestuia și a unui medic de familie, care, de comun acord, au confecționat, deținut și folosit un certificat medical fals, cu scopul de a-l prezenta în instanța de judecată și Procuratură, pentru a obține permisiunea de a pleca peste hotare. „În actul nominalizat, au fost înscrise date denaturate, potrivit cărora, copilul minor al ex-Președintelui ar avea nevoie de consultații la medici specialiști și, după caz, de a urma un tratament medical”, se arată într-un comunicat emis de PA.

Regimul de la Tiraspol va ascunde numele pretinșilor judecători, procurori și funcționari publici, informează portalul Zona de Securitate. Modificările au intrat în vigoare pe 18 martie 2023, în ziua în care legea privind separatismul, adoptată de Parlamentul de la Chișinău, a devenit funcțională. Jurnaliștii de la Zona de Securitate a discutat cu experți pentru a înțelege  intenția regimului de a ascunde numele pretinșilor judecători și procurori din regiune ce emit decizii în legătură cu privarea de libertate a locuitorilor regiunii sau decizii de limitare a altor drepturi a acestora. Pavel Cazacu, avocat al Asociației Promo-LEX ce asistă juridic zeci de persoane din stânga Nistrului, consideră că ascunderea datelor cu privire la numele pretinșilor judecători și aleși locali din regiunea transnistreană nu face decât să confirme caracterul totalitar al regimului de la Tiraspol. Regim care vede un pericol în tot ce ține de procese democratice și transparență. Activistul din regiunea transnistreană, Ghenadie Ciorba, ce fost deținut de administrației de la Tiraspol, mai bine de un an, pentru participarea la un protest pașnic și exprimarea opiniilor pe rețelele de socializare, consideră că e un instrument de ai proteja pe pretinși funcționari din stânga Nistrului așa încât orice persoană învinuită sau cu statut de inculpat în regiune să nu aibă niciun document la îndemână, acte ce ar confirma încălcarea drepturilor sale de către administrația din regiune și care ar duce la identificarea persoanelor ce au încălcat aceste drepturi, citim pe portalul Zona de Securitate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău