Regimul de la Tiraspol a cerut recunoașterea, dar a primit statutul de teritoriu ocupat de Federația Rusă (Revista presei)
-
18 Martie 2022 09:53
Într-un editorial din Ziarul de Gardă, jurnalista Aneta Grosu amintește că „în 1992, a fost măcelul din stânga Nistrului, după care, în 2008, Rusia s-a implicat într-o „operațiune de menținere a păcii” în Georgia. Din 2014, Rusia se ocupă de Ucraina, răpind peninsula Crimeea, dar și câteva zone din interiorul acestei țări. Atât de multe lupte, atât de multă suferință, încât o estimare relativ exactă a impactului ar fi imposibilă. La fel de greu este de realizat o evaluare a crimelor de război. Cert e că, decenii la rând, Rusia umple lumea de durere și suferință, scrie autoarea... Oamenii, chiar și cei care se află la distanțe mari de zonele de război, au ajuns să se gândească la sfârșitul lumii și îl văd absolut real, aproape inevitabil. Oricine ar fi întrebat astăzi cui datorăm aceste gânduri macabre, va răspunde cu același nume – lui Putin... Copiii celor omorâți în lupte sau în propriile case nu vor uita niciodată al cui este acest război, care le-a răpit oamenii cei mai dragi, exact atunci când ei aveau cea mai mare nevoie să le fie alături”, scrie Ziarul de Gardă.
„Vorbind azi despre pâinea noastră cea de toate zilele, tot despre război discutăm, scrie și Mircea V. Ciobanu în Gazeta de Chișinău. El ne-a marcat, arătându-și tot mai înfiorător partea sa hidoasă, mai tăind din pofta doritorilor să-l romantizeze. Războiul nu constă din atacuri de fortărețe și apărări de redute în luptă piept la piept. Apocalipsă antropogenă, el este expresia prostiei extreme: cadavre și refugiați, noroi și păduchi, foamete și mizerie. Apologeții măcelului, ca și criminalii de război, trebuie pedepsiți prin exilarea în peisajul gropilor săpate de obuze, fără hrană și apă, în compania cadavrelor în descompunere. Autorul atenționează că Războiul de Independență (al nostru, al ucrainenilor, al georgienilor) nu s-a încheiat, de vreme ce imperiul se încăpățânează să ne mai înghită o dată. Războiului nu ne-a ocolit, cu toată pretinsa noastră „neutralitate”. Amintind de amendamentul 6 la Rezoluția APCE din 15 martie prin care este recunoscută ocupația regiunii transnistrene, autorul scrie că demersurile de eliberare a teritoriului ocupat nu trebuie să fie abandonate, dimpotrivă. Dar Transnistria nu trebuie să fie frână pentru integrarea noastră în lumea de dincolo de război”, citim în Gazeta de Chișinău.
Regimul de la Tiraspol a cerut recunoașterea, dar a primit statutul de teritoriu ocupat de Federația Rusă – titrează și portalul Zona de Securitate, cu referire la rezoluția APCE prin care Federația Rusă a fost exclusă din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și a votata un amendament prin care a recunoscut că Federația Rusă a ocupat în 1992 regiunea transnistreană. Mai exact, prin amendamentul 6 se recunoaște, în premieră, după 30 de ani, ocuparea unei părți a teritoriului Moldovei de către Rusia, subliniază publicația.
Ucraina răspunde propagandei ruse cu propriile narative și domină în războiul informațional, constată Veridica.ro, care face o analiză a narațiunilor de război. Propaganda rusă, începând cu mitul „operațiunii speciale” din Donbass, este contrazisă atât de flagrant de realitatea din teren, încât e relativ ușor de demontat și ineficientă în afara spațiului informațional rusesc, care este strict controlat. Ucraina răspunde la această propagandă cu propriile narative, menite să încurajeze propria populație și să demoralizeze adversarul. Până acum, Kievul și ucrainenii – pentru că la acest efort participă și jurnaliști și cetățeni obișnuiți – par să câștige confruntarea informațională, concluzionează jurnalistul ucrainean Marin Gherman pentru Veridica.ro.