La 21 februarie 1997, după aproape jumătate de secol, Regelui Mihai I i-a fost redată cetățenia română. Monarhul a păstrat tot timpul România în suflet. „Români, nu v-am uitat niciodată și vă iubesc din toată inima!“, le-a spus el românilor când a avut prima ocazie să li se adreseze direct, scrie Adevărul.
În ultimii ani de viață, când familia regală și-a recăpătat din proprietăți, Regele Mihai a putut să trăiască acolo unde și-a dorit: în România.
Viață zbuciumată în vâltoarea istoriei
Pe 25 octombrie 1921, la Sinaia (Prahova) se năștea Regele Mihai. În biografia autorizată intitulată „Regina-mamă Elena a României“, publicată de Editura Humanitas în Colecția Casa Regală, Arthur Gould Lee, bun prieten cu Familia Regală, a descris în detaliu perioada dificilă în care s-a născut Regele Mihai.
Viitoarea regină-mamă Elena l-a născut pe Regele Mihai la șapte luni și jumătate după oficierea căsătoriei cu Principele Carol al II-lea. Însă nașterea s-a declanșat înainte de termen, fiind una cu complicații, mama și copilul supraviețuind cu greu.
Cel care le-a salvat viața a fost dr. Louros, medicul familiei regale grecești a Elenei. Moștenitorul tronului s-a născut la Foișor, o vilă de pe domeniul Peleș din Sinaia.
Prin decizia Consiliului de Miniștri din 22 mai 1948, regelui Mihai I și membrilor familiei regale li s-a retras cetățenia română.
S-a stins din viață pe 5 decembrie 2017, la București, împăcat că și-a redobândit oficial calitatea de român – pe care n-o pierduse, altfel, niciodată.