Regele Mihai I de România, 102 ani de la naștere. O viață în vâltoarea istoriei

  • 25 Octombrie 2023 15:51
Regele Mihai I de România, 102 ani de la naștere. O viață în vâltoarea istoriei

România celebrează la 25 octombrie nașterea ultimului său rege, Mihai I de România (25 octombrie 1921-5 decembrie 2017), monarhul îndepărtat de comuniști. A avut o viață dramatică, marcată de controversatul său tată, Regele Carol al II-lea, și schimbată de Al Doilea Război Mondial urmat de instaurarea comunismului.

La 21 februarie 1997, după aproape jumătate de secol, Regelui Mihai I i-a fost redată cetățenia română. Monarhul a păstrat tot timpul România în suflet. „Români, nu v-am uitat niciodată și vă iubesc din toată inima!“, le-a spus el românilor când a avut prima ocazie să li se adreseze direct, scrie Adevărul.

În ultimii ani de viață, când familia regală și-a recăpătat din proprietăți, Regele Mihai a putut să trăiască acolo unde și-a dorit: în România.

Viață zbuciumată în vâltoarea istoriei

Pe 25 octombrie 1921, la Sinaia (Prahova) se năștea Regele Mihai. În biografia autorizată intitulată „Regina-mamă Elena a României“, publicată de Editura Humanitas în Colecția Casa Regală, Arthur Gould Lee, bun prieten cu Familia Regală, a descris în detaliu perioada dificilă în care s-a născut Regele Mihai.

Viitoarea regină-mamă Elena l-a născut pe Regele Mihai la șapte luni și jumătate după oficierea căsătoriei cu Principele Carol al II-lea. Însă nașterea s-a declanșat înainte de termen, fiind una cu complicații, mama și copilul supraviețuind cu greu.

Cel care le-a salvat viața a fost dr. Louros, medicul familiei regale grecești a Elenei. Moștenitorul tronului s-a născut la Foișor, o vilă de pe domeniul Peleș din Sinaia.

A primit numele Mihai în onoarea lui Mihai Viteazul, considerat de monarhi cel mai mare erou din istoria României.

Prin decizia Consiliului de Miniștri din 22 mai 1948, regelui Mihai I și membrilor familiei regale li s-a retras cetățenia română.

S-a stins din viață pe 5 decembrie 2017, la București, împăcat că și-a redobândit oficial calitatea de român – pe care n-o pierduse, altfel, niciodată.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău