Referendumul pentru integrarea europeană este răspunsul nostru la dorința Rusiei de a ne ține legați de centura sa (țeava Gazprom): Niet! (Revista presei)

  • 20 Septembrie 10:49
Referendumul pentru integrarea europeană este răspunsul nostru la dorința Rusiei de a ne ține legați de centura sa (țeava Gazprom): Niet! (Revista presei)

Cum rămâne cu corupția generalizată în Republica Moldova?” se întreabă astăzi DW  care face trimitere la un articol publicat de Berliner Zeitung: ”Din turnul de fildeș geopolitic, ministrul de externe federal subliniază succesele înregistrate de Chișinău în ultimii doi ani, dar fără a reflecta asupra propriei strategii în Europa de Est”. ”Berliner Zeitung” propune însă un exercițiu de sobrietate, respectiv ”o privire diferențiată asupra situației”, în special în direcția corupției din Republica Moldova. ”Baerbock promite ajutor suplimentar pentru mica republică ex-sovietică din sud-estul Europei.

În rest, nici urmă de autoreflecție sau de examinare critică a strategiei Ministerului Federal de Externe pentru Europa de Est”, critică cotidianul german. ”Moldova ocupă locul 76 în indicele de corupție al Transparency International. Deși situația s-a îmbunătățit simțitor sub președinta pro-occidentală Maia Sandu, Moldova se află în continuare în zona de retrogradare într-un tabel la nivel european. Potrivit experților în securitate, corupția generalizată este cea mai mare problemă la Chișinău, motiv pentru care aderarea la UE ar putea fi amânată sau chiar ar putea să eșueze”, scrie autorul Nicolas Butylin. În cadrul Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, care a fost înființată de Germania, Franța și România la scurt timp după începerea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, ”toate problemele sensibile sunt discutate cel mult cu ușile închise”, ne informează ”Berliner Zeitung”, amintind că pe ordinea de zi figura semnarea unui acord de cooperare germano-moldovean privind securitatea cibernetică, dezvoltarea economică și problemele legate de aprovizionarea cu energie.

Nicolae Negru observă  în Ziarul Național o preocupare mai mare pentru reușita referendumului la partenerii occidentali ai Republicii Moldova, decât la unii politicieni hipersuperproeuropeni de la noi, care tot continuă să-l abordeze ca pe o „greșeală” de calcul al PAS, ce nu merită efortul și responsabilitatea tuturor forțelor politice proeuropene.

Despre importanța referendumului au ținut să ne convingă toți liderii europeni care ne-au vizitat în ultima vreme, începând cu cancelarul Germaniei, cu președinții Țărilor Baltice și al României, cu premierul Poloniei și încheind cu reprezentanții celor 65 de delegații străine participante la Platforma pentru Republica Moldova.

Ca o notă culminantă a efortului de trezire a alegătorilor, dar și a politicienilor moldoveni la realitate trebuie privit faptul că despre necesitatea asigurării ireversibilității cursului european al Republicii Moldova s-a discutat ieri, 19 septembrie, la București, în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, convocat de președintele Klaus Iohannis.

Referendumul pentru integrarea europeană este răspunsul nostru la dorința Rusiei de a ne ține legați de centura sa (țeava Gazprom): Niet!, concluzionează Nicolae Negru.

Analistul politic român Cristian Hrițuc spune într-un interviu pentru Deschide.md că cei care vor vota împotriva integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană la referendumul de pe 20 octombrie își vor tăia craca de sub picioare. În ceea ce privește rezultatul referendumului, Hrițuc s-a arătat optimist, notând că majoritatea cetățenilor vor gândi, totuși, rațional, și vor vota pentru integrarea R. Moldova în UE. Analistul politic român a vorbit și despre finanțările venite din Rusia către gruparea criminală Șor și alte partide pro-Kremlin, notând că Moscovei îi este mai ușor să dea 2 milioane de dolari lunar unor criminali, decât să aloce bani pentru renovarea grădinițelor, a infrastructurii rutiere, a sectoarelor economiei, etc.

Propagandă sovietică pentru copiii din R. Moldova, duși la o tabără de odihnă din Rusia de „Eurasia” lui Ilan Șor. Ancheta de serviciu finalizată, fără sancțiuni, scrie ZDG. Potrivit pubicației,  Elevii din Chișinău care au fost duși în tabăra de odihnă „Orlionok” din Federația Rusă au fost expuși propagandei sovietice, înregistrați video cu declarații rupte din narațiunile rusești, iar secvențele au fost publicate pe canalul de Telegram al organizației „Eurasia”, controlată de oligarhul Ilan Șor. Copiii au discutat despre Operațiunea Iași-Chișinău din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și au vorbit despre „eroii eliberatori” ai Moldovei.  Totodată, ancheta de serviciu inițiată pe acest caz de Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a municipiului Chișinău a fost finalizată, dar fără a fi aplicate sancțiuni. 

Cine vor fi noii șefi de la Moldovagaz, încercă să răspundă Mold-Street. Ministerul Energiei a înaintat candidaturile pentru funcțiile de membru al Consiliului de Administrație al întreprinderii SA Moldovagaz.
Aceștia sunt: Dorin Junghietu, propus pentru funcția de președinte al Consiliului de Administrație; Vadim Ceban, propus pentru funcția de vicepreședinte al Consiliului de Administrație; Eduard Calancea și Radu Mandraburca, propuși pentru funcția de membru al Consiliului de Administrație. Aceștia vor avea un mandat de trei ani, după ce vor fi aprobați de Consiliul de Observatori al societății pe acțiuni. „Este în premieră când managementul SA Moldovagaz este numit prin concurs deschis, acesta fiind un angajament al Republicii Moldova de transparentizare și profesionalizare a gestiunii întreprinderilor cu capital de stat, remarcă MoldStreet.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:4,12 m/s
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău