Reducere drastică a producției agricole | În timp ce experții susțin că situația nu este motiv de îngrijorare și o criză alimentară va fi evitată, agricultorii mărturisesc că anul trecut a fost unul păgubos pentru ei

  • 01 Februarie 2021 13:00
Reducere drastică a producției agricole | În timp ce experții susțin că situația nu este motiv de îngrijorare și o criză alimentară va fi evitată, agricultorii mărturisesc că anul trecut a fost unul păgubos pentru ei

Producția agricolă în Republica Moldova s-a redus cu 27 la sută anul trecut în comparație cu 2019, arată ultimul raport al Biroului Național de Statistică, iar cel mai afectat a fost sectorul producției agricole vegetale. În timp ce experții susțin că situația nu este motiv de îngrijorare și o criză alimentară va fi evitată, agricultorii mărturisesc că anul trecut a fost unul păgubos pentru ei. După ce au făcut investiții serioase, la final s-au ales doar cu datorii și cu suport lipsit de consistență din partea statului, transmite RADIO CHIȘNĂU. 

Producția agricolă vegetală a scăzut cu peste o treime anul trecut comparativ cu 2019. Cel mai mult au avut de suferit cerealele și leguminoasele boabe, recolta cărora a scăzut cu peste 50%. Expertul în agricultură de la IDIS Viitorul, Viorel Chivriga, spune că anul 2020 a fost practic un an ratat pentru agricultură, cu intemperii din primăvară până în toamnă. Totuși el opinează că prețurile la produse nu vor crește, însă cei care vor avea de suferit în continuare sunt agricultorii.

„Sunt foarte mulți agricultori care nu au recoltat nimic în 2020. De aici au apărut anumite probleme în relațiile cu creditorii, cu beneficiarii terenurilor agricole, probleme de piață. Referitor la prețuri, noi trăim într-o perioadă a globalizării. Și atunci când nu avem anumite produse pe piață, ele sunt substituite cu produsele de import și în foarte multe cazuri aceste produse de import sunt comercializate la prețuri mai mici, indiferent la calitate sau țară, dar luând în calcul competitivitatea. Aici cred că gospodăriile casnice nu au prea mari probleme la achiziționarea produselor, dar cred că au avut probleme la adunarea unui minim necesar de produse agricole din propriile gospodării”, a declarat Viorel Chivriga. 

Agricultorii au simțit pe propria piele cât de complicat a fost anul 2020. Petru Cibuc, un agricultor din raionul Dubăsari, care deține optzeci de hectare de pământ, spune că s-a ales cu o recoltă foarte mică. Și deși a sădit și multe legume, iar recolta a fost bună, acum pur și simplu nu are cine să le cumpere.

„În privința grâului, porumbului și culturilor de floarea soarelui, am avut profit zero, ba chiar și în minus. De exemplu, pentru un hectar de grâu am cheltuit vreo șapte mii. Și am scos profit de nicio mie de lei pentru aceeași suprafață. Am avut probleme mari, că am luat credite, pentru că luasem tehnică. M-au mai salvat legumele. Toți ne spuneau: semănați legume. Și am semănat toți varză, cartofi, ceapă. Nu poți vinde nici cu 2-3 lei, varza nu o iau nici cu doi lei. Ne ducem în super-market-uri și îi rugăm să ne cumpere produsele, dar nu vor, preferă să importe din Belarus și din Polonia”, susține Petru Cibuc. 

În pofida greutăților, Petru Cibuc spune că mai există o speranță, după precipitațiile din toamnă și din această iarnă.

„De anul acesta se vede din toamnă că  e mai bine. Grâul ce l-am semănat din toamnă e foarte frumos. Nu am mai avut așa grâu de vreo trei-patru, este o umiditate foarte bună. Condițiile climaterice sunt foarte bune. Nici 50 de procente din ce am semănat anul trecut nu a ieșit. Era totul uscat”, a menționat agricultorul. 

Statisticile mai arată că producția animalieră a avut mai puțin de suferit, fiind înregistrată o scădere cu doar 3,8%. Însă efectele recoltei slabe din anul trecut se vor răsfrânge asupra sectorului zootehnic mai ales în acest an, consideră experții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
-2,76
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău