Rectorul Universității Tehnice se arată convins că reorganizarea prin fuziune a Universității Agrare cu Universitatea Tehnică va avea un efect foarte pozitiv în doar câțiva ani (AUDIO)

  • 13 August 2022 09:13
0%
00:00:00
00:00:00

Rectorul Universității Tehnice, Viorel Bostan se arată convins că reorganizarea prin fuziune a Universității Agrare cu Universitatea Tehnică va avea un efect foarte pozitiv în doar câțiva ani. Tratăm această oportunitate să devenim mai puternici, mai buni pe domeniile noastre, a declarat Viorel Bostan în emisiunea Ora cu Personalitate de la Radio Chișinău. Declarația vine în contextul proiectului aprobat de către Guvern, privind reorganizarea prin fuziune și absorbție a unor instituții de învățământ superior. Vineri, 12 august, deputații socialiști – membri ai fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Bătrâncea și Vasile Bolea au depus la Curtea Constituțională, o sesizare cu privire la reforma învățământului superior.

Fiindcă de exemplu nici chiar agricultura astăzi nu poate rămâne cea tradițională cu sapa. Vorbim despre noi tehnologii inclusiv digitale în agricultură, tehnologii spațiale, care pot fi utilizate în agricultură. Vorbim despre biotehnologii la joncțiunea câtorva domenii. Vorbim despre un lanț valoric foarte bine stabilit. De exemplu: agronomia, zootehnia și procesarea sau tehnologiile alimentare. Sau.. vorbim despre utilizarea dronelor în agricultură și la noi studenții proiectează inclusiv drone. Sau vorbim despre ferme smart cu sensori în care măsori miditatea și necesistatea de nutrienți sau monitorizezi anumite boli.Universitatea Agrară are o fermă didactică. Și atunci poți stabili foarte ușor dacă ai toate instrumentele necesare, un lanț  - furaje, bovine, lapte. După care Universitatea Tehnică are un centru de prelucrare a brânzeturilor și mezelurilor finanțat printr-un program Erasmus. Și atunci avem acel lanț prin care studenții pot obține acele abilități practice de vor avea nevoie.

Viorel Bostan, a subliniat că la  Universitatea Agrară de Stat, mai mult de jumătate din programe țin de profilul tehnic sau economic pe care le are și UTM, iar un set de programe ce țin de agronomie, horticultură, zootehnie, medicină veterinară a Universității Agrare vor fi păstrate. Astfel Universitatea Tehnică va avea câteva facultăți noi.

Va fi preluat tot patrimoniul Universității absorbante. Vom prelua inclusiv contractele sau obligațiile pe care și le-a asumat acea universitate și relațiile contractuale pe care le are”, a declarat Viorel Bostan.

Rectorul Universității Tehnice, Viorel Bostan, a  mai declarat în emisiunea Ora cu Personalitate de la Radio Chișinău că reorganizarea prin fuziune a unor universități și institute de cercetare, este  un proces cu multe provocări, cu mai multe necunoscute, dar cu o direcție clară unde trebuie să ajungem.

În partea de fuziune cu Universitatea Agrară, eu nu văd niciun element negativ, în sensul în care noi avem deja o structură organizațională bine pusă la punct. Avem o cultură a calității, avem niște sisteme informatice dezvoltate pe parcursul anilor și aceste lucruri vor reprezenta noi oportunități și beneficii pentru studenții de la Universitatea Agrară și pentru cadrele didactice de acolo.”, a spus Viorel Bostan.

Deputații socialiști – membri ai fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Bătrâncea și Vasile Bolea au depus, vineri, 12 august, la Curtea Constituțională, o sesizare cu privire la reforma învățământului superior. 

Aceștia au contestat proiectul aprobat de Guvern prin care mai multe instituții ale învățământului superior au fost reorganizate prin absorbție .Potrivit deputaților socialiști, prin instituirea acestei reforme au fost încălcate o serie de prevederi legale, în primul rând dreptul cetățenilor la educație.

Potrivit proiectului aprobat de Guvern, USM va absorbi 14 entități de învățământ și cercetare; UTM urmează să absoarbă patru entități, inclusiv Universitatea Agrară. Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” va absorbi trei instituții, inclusiv Universitatea de Stat din Tiraspol, evacuată din Transnistria în 1992 la Chișinău.

Reforma universităților va costa aproximativ  de 700 de milioane de lei, potrivit proiectului. Banii vor fi îndreptați pentru modernizarea universităților.

Guvernul justifică reforma universitară prin faptul că numărul studenților a scăzut dramatic în ultimii ani, apreciind că „prea multe instituii de învățământ concurează pentru numărul de studenți în scădere”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău