Recentele proteste ale fermierilor au adus noi turbulențe în relațiile cu autoritățile, experți

  • 11 Decembrie 2023 14:25
Recentele proteste ale fermierilor au adus noi turbulențe în relațiile cu autoritățile, experți

Recentele proteste ale fermierilor au adus noi turbulențe în relațiile cu autoritățile, însă acestea sunt în limitele decenței atâta timp cât se desfășoară în mod pașnic, spun experții. Totuși, există riscul de politizare a astfel de acțiuni și ar trebui ca soluțiile să fie găsite prin dialog și fără șantaj, au declarat unii experți în cadrul unei dezbateri organizate, astăzi, 11 decembrie, la  IPN, transmite Radio Chișinău.

Expertul în politici agrare Iurie Rija, director executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, a comunicat că în ultimii trei ani s-au cheltuit aproape 7 miliarde de lei din bugetul de stat doar pentru subvenții în agricultură. El s-a referit la revendicările fermierilor, inclusiv la solicitarea de a institui un moratoriu până pe 31 octombrie 2024 la creanțele pe care le pot pretinde băncile la creditele acordate.

„Ei solicită ca cuantumul sumei de subvenționare să fie echivalent cu unul european sau cu cel din România. În Rep. Moldova, tendința din ultimul an agricol a crescut de la 45 de euro echivalent la hectar - la 62 de euro. De asemenea,  fermierii discută despre cantitatea de motorină donată de către România echivalentul la 4 mii de tone. S-a stabilit limita de 40 de litri la hectar și sunt identificate cereri la peste 1.500 de fermieri din Rep. Moldova. Și mai au încă o condiție - ca să fie majorat fondul de dezvoltare a agriculturii. Anul acesta el a fost majorat, dacă cu 2 ani în urmă era un miliard si 100 de milioane, anul acesta s-a majorat la sub 2 miliarde, avem un miliard 900 de milioane, bani planificați pentru fermierii care desfășoară activități agricole”, a declarat Iurie Rija.

Pe de altă parte, expertul în politici economice la „IDIS Viitorul”, Viorel Chivriga, spune că „Piața Marii Adunări Naționale nu este un câmp agricol și soluțiile pot fi găsite prin dialog și fără șantaj:

„Dacă vorbim de protestele de acum, ele sunt în primul rând admisibile, pentru că este un protest pașnic, dar ele provoacă mai multe întrebări și le provoacă într-un mod tranșant. De ce anume Piața Marii Adunări Naționale, care este un loc sfânt pentru moldoveni. De ce participă doar unii agricultori și trei dacă era posibilă o discuție generală la care să participe cea mai mare parte a agricultorilor pentru a rezolva niște probleme foarte importante pentru Rep. Moldova. Deoarece protestele care sunt organizate spontan, ele duc la niște soluții de moment în cel mai bun caz, sau la nimic. Și patru este riscul de politizare a curentului care vine din partea agricultorilor și este un lucru care e neadmisibil mai ales în condițiile războiului din țara vecină. (...) Chișinăul nu va fi capitală europeană, dacă fiecare ar veni în centru, va fi o localitate care va răspunde la un amalgam de lipsă de responsabilitate”, a declarat Viorel Chivriga.

Amintim că Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat anterior că moratoriul la calcularea penalităților de către bănci și la executarea silită, propus de către Asociația „Forța Fermierilor”, nu poate fi aplicat sub nicio formă. El a mai spus că Ministerul este în căutarea de soluții legale la problemele fermierilor.       
Menționăm că, agricultorii care, acum două săptămâni, au venit cu tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale, vineri, 8 decembrie, au suspendat protestul. Ei anunță însă, că dacă nu se va schimba nimic ei vor organiza alte forme de protest.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău