Recensământ cu probleme (Timpul)
-
16 Mai 2014 09:17
REVISTA PRESEI DIN 16 MAI
Timpul scrie despre problemele cu care se confruntă recenzorii în primele zile de recensământ. În timp ce unii oameni, din motive de securitate, refuză să-i lase să intre în case, alții se încăpăținează și nu doresc să răspundă la întrebările ce țin de veniturile personale, apartenența religioasă sau limba pe care o vorbesc. Totodată, chiar dacă în mass-media a avut loc o campanie de informare a populației, mulți oameni nu cunosc nimic despre recensământul din acest an, susține Timpul.
Editorialistul Constantin Tănase de la aceeași publicație observă că moldovenii încă duc dorul URSS-ului, chiar și după evenimentele din Ucraina. Ce trebuie să se mai întâmple ca moldovenii să se despartă de drogul nostalgiilor, se întreabă autorul, și tot el răspunde că nimic nu se face fără un efort național, un efort al fiecăruia și al tuturor. Semnarea Acordului de asociere la UE va avea șanse de izbândă doar atunci când ne vom disocia de nostalgiile după URSS. Dacă nu ne despărțim de trecut, trenul viitorului nu se va opri în gara noastră… mică.
Europenizarea este ultimă miză întru salvarea identității noastre, susține în Adevărul psihologul Daniela Terzi-Barbăroșie. Autoarea observă că oricâte acte nu ar semna Moldova, actele ratate ale majorității ne joacă festa. Ea se întreabă de ce continuăm să ne bălăcim, dacă putem face atâtea, dacă suntem în stare de transformări personale și interpersonale, de ce nu putem ca popor? De ce spălarea creierelor și a spiritelor a reușit odinioară, dar o comunicare normală, angajamentele realizate și visele împlinite sunt nulificate? Potrivit autoarei această schizofrenizare e întreținută de marșuri și panglici, de roșu tăurean și minciuni gogonate, cu iz de sovietism.
În urma evenimentelor din Ucraina, Adevărul observă că sentimentul de respingere față de ruși și Rusia capătă turații. E de așteptat că rusofobia nu se va mai limita doar la țări care se învecinează cu Rusia, ci și la multe altele. Totodată publicația notează că autoritățile țărilor unde există vorbitori de rusă trebuie să gândească și să implementeze politici de loializare a minorităților ruse de pe propriul teritoriu. Nu trebuie să i se mai permită conducerii ruse să se folosească de acești cetățeni pentru care Rusia nu reprezintă patria istorică în atingerea obiectivelor sale de influență la nivelul spațiului fostei URSS, scrie Adevărul.
Jurnal de Chișinău atenționează studenții că în universități din Republica Moldova se instalează softuri antiplagiat care vor verifica autenticitatea lucrărilor științifice. Softul respectiv ar putea fi fatal pentru afacerile celor care vând lucrări de licență și master.