Reacții internaționale după rezultatele referendumului din Grecia

  • 06 Iulie 2015 08:12
Reacții internaționale după rezultatele referendumului din Grecia

Președinta Argentinei, Cristina Kirchner, a salutat duminică victoria ‘democrației și demnității’ la referendumul prin care grecii au respins acordul propus de creditorii internaționali, scrie Ziuaveche.ro.

‘În numele poporului și al guvernului argentinian, transmit întreaga noastră solidaritate curajosului popor grec și guvernului său’, a mai menționat Cristina Kirchner în mesajul postat pe o rețea de socializare. ‘Poporul grec a spus ‘Nu’ imposibilelor și umilitoarelor condiții care i s-au impus pentru o restructurare a datoriei sale externe’, a completat ea.
 
‘Argentinienii știu despre ce este vorba. Sperăm că Europa și liderii ei vor înțelege mesajul urnelor’, a continuat președinta Argentinei, făcând aluzie la criza economică și socială prin care a trecut țara sa în anul 2001, când a intrat în incapacitate de plată.
 
‘Nu se poate cere nimănui să-și semneze propria condamnare la moarte. Încă se mai aud vorbele președintelui Kirchner’, și-a încheiat ea mesajul, amintind astfel de un discurs rostit de soțul ei și în același timp fostul președinte, Nestor Kirchner, care în anul 2003 afirma în fața Adunării Generale a ONU că ‘morții nu-și pot plăti datoriile’.
 
Criticând politicile de austeritate promovate în general de instituțiile financiare internaționale, Cristina Kirchner a făcut și săptămâna trecută o paralelă între actuala criză din Grecia și cea prin care a trecut Argentina în 2001.
 
Terapie de șoc pentru UE (oficial rus)
 
Prin votul împotriva propunerilor creditorilor internaționali, Grecia a făcut la referendumul de duminică ‘un pas către ieșirea din zona euro’, a declarat vice-ministrul rus al economiei, Aleksei Lihaciov, estimând totodată că încă este prea devreme să ne dăm seama dacă guvernul de la Atena ‘va merge până la capăt’ pentru renunțarea la moneda comună, relatează agenția TASS, preluată de AFP.
 
‘O eventuală ieșire a Greciei din zona euro ar fi un fel de terapie de șoc pentru Uniunea Europeană’, a adăugat oficialul rus, care se așteaptă de asemenea ca moneda euro să se devalorizeze în raport cu dolarul american în zilele următoare, însă nu în mod semnificativ. ‘Dacă UE trage concluziile corecte (…), se va ajunge la o anumită asanare bugetară în zona euro, iar moneda comună va urca din nou’, apreciază Lihaciov.
 
Totuși, în cazul ieșirii Greciei din zona euro, și alte țări ar putea să-i urmeze exemplul, fapt care ar antrena ‘consecințe ireparabile pentru UE (…) și pentru euro’, mai estimează oficialul rus, care crede că un astfel de scenariu ‘este puțin probabil, dar teoretic posibil’.
 
La rândul său, Konstantin Kossatcev, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe în Consiliul Federației (camera superioară a parlamentului rus), consideră că rezultatul referendumului din Grecia reconfirmă încrederea semnificativă de care se bucură guvernul condus de Alexis Tsipras și în același timp consolidează poziția Greciei la negocierile cu UE.
 
‘Este puțin probabil să se ajungă la o situație de haos necontrolabil, nimeni nu are nevoie de așa ceva (…), dar Tsipras se va simți mai sigur pe el la negocierile cu creditorii europeni’, a mai spus Kossatcev, potrivit agenției RIA-Novosti.
 
Bucurie în rândul euroscepticilor
 
Principalii reprezentanți ai curentului eurosceptic, inclusiv Marine Le Pen și Nigel Farage, și-au manifestat deschis satisfacția după ce grecii au respins duminică, prin referendum, un plan de asistență financiară – însoțit de măsuri de austeritate – propus de creditorii internaționali, relatează agențiile AFP și Reuters.
 
În opinia președintei Frontului Național francez, Marine Le Pen, votul dat de greci este o victorie împotriva ‘oligarhiei Uniunii Europene’ și în același timp unul de ‘rebeliune în fața dictatelor europene, care doresc să impună cu orice preț moneda unică, prin austeritatea cea mai inumană și mai contra-productivă’.
 
‘Statele europene trebuie să profite de acest eveniment pentru a se așeza la masa negocierilor, să constate eșecul euro și al austerității și să decidă renunțarea la sistemul monedei unice, lucru necesar pentru a reveni la creșterea economică reală, pentru a reduce șomajul și datoriile’, a apreciat lidera extremei drepte franceze, într-o postare pe Twitter. ‘Acest ‘Nu’ grec este o frumoasă și mare lecție de democrație. Popoarele au revenit’ în UE, a mai menționat Marine Le Pen.
 
La rândul său, liderul partidului britanic antieuropean UKIP, Nigel Farage, crede că ‘proiectul european este pe cale să moară’. ‘Este fabulos să vezi curajul poporului grec în fața agresiunii politice și economice a Bruxelles-ului’, a mai scris acesta într-un mesaj postat tot pe Twitter.
 
Și liderul formațiunii spaniole Podemos (stânga radicală), Pablo Iglesias, a scris pe aceeași rețea de socializare că ‘astăzi în Grecia democrația a învins’. Ca urmare a măsurilor de austeritate, care au erodat și în Spania popularitatea partidelor de dreapta, Podemos speră că va înregistra la alegerile legislative de la sfârșitul anului un succes asemănător celui obținut de Syriza în Grecia la scrutinul din luna ianuarie.
 
Liberalii și socialiștii din PE cer reluarea negocierilor cu Tsipras
 
Liderii grupurilor social-democrat și liberal din Parlamentul European (PE) s-au declarat duminică seară favorabili reluării negocierilor pentru încheierea unui acord de asistență financiară cu guvernul de la Atena, după ce greci au respins prin referendum ultimele propuneri pentru un astfel de acord, dar au cerut în același timp mai multă responsabilitate și din partea executivului grec, transmite agenția EFE.
 
‘Poporul a decis. Respectăm voința cetățenilor greci și am luat act de rezultatul clar al referendumului’, a afirmat, într-un comunicat, liderul grupului social-democrat (S&D) din PE, Gianni Pittella. În continuare, el a cerut redeschiderea negocierilor cu Grecia cu ‘o nouă atitudine de solidaritate și cooperare, care să țină cont de dimensiunea socială dificilă a Greciei’, solicitând totodată guvernului grec să dea și el dovadă de ‘responsabilitate’.
 
Tusk a convocat un summit; Schulz cere ajutoare umanitare
 
După ce grecii au respins prin referendum acordul propus de creditorii internaționali, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a convocat un summit extraordinar al zonei euro pentru marți, 7 iulie, la ora 16:00 GMT, transmit agențiile AFP și EFE.
 
Anterior, președinția franceză a anunțat că o astfel de reuniune a fost solicitată de președintele francez Francois Hollande și de cancelarul german Angela Merkel, care au avut o convorbire telefonică după aflarea primelor rezultate ale referendumului din Grecia.
 
Cât despre Comisia Europeană, aceasta a anunțat duminică seară că ‘respectă’ rezultatul referendumului din Grecia, iar președintele acestei instituții, Jean Claude-Juncker, va avea luni consultări cu Donald Tusk, cu șeful Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, și cu președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, iar marți va rosti un discurs în fața Parlamentului European.
 
Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, este unul dintre puținii oficiali din Europa care au exprimat o opinie duminică seară, după aflarea rezultatelor referendumului. ‘Trebuie să respectăm suveranitatea și voința grecilor, exprimată astăzi la referendum’, a spus el într-o declarație televizată, în care a cerut guvernului de la Atena ‘să facă în orele următoare propuneri cu sens și constructive, care să permită reluarea negocierilor, altfel vom ajunge într-un moment foarte greu, sau poate chiar dramatic’.
 
‘Grecii au spus ‘Nu’, dar 18 membri ai zonei euro au căzut de acord asupra propunerilor pentru care grecii au spus ‘Nu’. Aceasta este democrația în Grecia (…), dar guvernele și parlamentele democratice din alte țări au altă părere’, a adăugat Schulz.
 
Acum totul depinde de propunerile care vin din Grecia, a mai spus președintele PE, care a propus ca la summitul de marți al zonei euro să se discute și un program de ajutor umanitar pentru Grecia, având în vedere faptul că situația populației acestei țări devine mai dificilă pe zi ce trece. În acest context, el l-a criticat pe ministrul grec de finanțe, Yanis Varufakis, care a promis că, în pofida crizei de lichidități, băncile se vor redeschide. ‘Oamenii de rând, pensionarii, bolnavii sau copii nu trebuie să plătească prețul’ pentru această situație ‘dramatică’, a conchis Schulz.
 
La rândul său, președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a declarat că rezultatul referendumului din Grecia este ‘foarte regretabil pentru viitorul’ acestei țări, a cărei economie are nevoie de ‘măsuri dificile și de reforme care sunt inevitabile’. ‘Nu vom aștepta inițiative din partea autorităților’ de la Atena, a mai spus președintele Eurogrupului, instituție care va avea de asemenea o reuniune extraordinară înaintea Consiliului European de marți.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău