Reacții de la București | Felicitări pentru Maia Sandu, despre frica lui Dodon și miza geopolitică a luptei cu Plahotniuc (Revista Presei)

  • 09 Iunie 2019 08:07
Reacții de la București | Felicitări pentru Maia Sandu, despre frica lui Dodon și miza geopolitică a luptei cu Plahotniuc (Revista Presei)

Fostul premier român Dacian Cioloș, lider al PLUS, a felicitat-o sâmbătă seara pe Maia Sandu pentru alegerea ei ca prim-ministru al Republicii Moldova, iar liderul Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, consideră că Igor Dodon a fost determinat să o propună pe lidera PAS în această funcție de frica de „frica de Vladimir Plahotniuc”, scrie presa de la București.

„La Chișinău fierbe scena politică. Președintele Dodon, ajuns la putere cu un discurs profund antieuropean, a propus-o astăzi pentru funcția de premier pe Maia Sandu, lider politic proeuropean. Ce l-a determinat pe Dodon să facă acest pas? Simplu: frica de Plahotniuc. Urmează vremuri interesante peste Prut, pe care merită sa le urmărim”, a scris pe Facebook Eugen Tomac, citat de HotNews.ro.

La rândul său, Dacian Cioloș, citat de Agerpres, consideră că Maia Sandu își asumă o sarcină uriașă: să scape țara de oligarhi și să îi ofere o bună guvernare, responsabilă și construită în interesul cetățenilor. „Maia Sandu este o proeuropeană convinsă, sprijinită de liderii europeni de la Bruxelles și din numeroase state membre. Am încredere în capacitatea ei de a menține echilibrul fragil în această coaliție, pentru a ține Republica Moldova pe calea europeană. O sprijinim din tot sufletul! Mult succes, dragă Maia!", a scris fostul premier român.

În același context, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei Române, afirmă că pentru a înțelege ce se întâmplă în Republica Moldova în aceste zile trebuie să ne raportăm la data de 3 iunie 2019, când la Chișinău au ajuns concomitent trei reprezentanți importanți: Johannes Hahn, comisarul UE pentru politica de vecinătate și extindere, Dmitri Kozak, reprezentant special al președintelui Federației Ruse pentru Republica Moldova, și Bradley Freden, director în Biroul de afaceri pentru Europa de Est al Departamentului de Stat.

„Această întâlnire, foarte semnificativă, a declanșat tot procesul despre care vorbim astăzi”, a declarat Dungaciu la Digi24.

„Dl. Plahotniuc a pierdut din mână sau i-au căzut din mână bilele pe care încerca să le țină în aer concomitent: bila rusească, bila europeană, bila americană și bila Republicii Moldova. Din acest punct de vedere, putem vorbi de o veritabilă revoluție, chiar dacă se petrece în Parlament. Putem vorbi și de o revoluție printr-un soi de parteneriat împotriva naturii, pentru că, ideologic vorbind, PSRM-ul, socialiștii dlui Dodon, și blocul ACUM, unul dintre lideri fiind Maia Sandu, sunt complet diferiți. Dar este vorba de un domn Plahotniuc care iese din scenă și odată cu el un mod de a se face politică în Republica Moldova”, a punctat Dan Dungaciu.

De fapt, potrivit expertului, Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc, așa-numitul „binom” Dodon-Plahotniuc, făceau toată politica la Chișinău într-o măsură atât de mare, încât au ajuns să-i irite și pe europeni, și pe ruși, și pe americani.

„Au venit toți pe teren și consecința este faptul că e o resetare. Din acest punct de vedere, sigur că sună ca o bătălie împotriva corupției, o bătălie care vrea să curețe R. Moldova, dar sunetul de fundal al evenimentelor de la Chișinău este, evident, geopolitic. Pentru că miza principală - și la asta va trebui să ne uităm - este cum va arăta vecinătatea din imediata apropiere a României, pentru că probabil se va discuta la un moment dat și de un tip de soluționare a conflictului înghețat din R. Moldova, și de o soluționare a conflictelor din Ucraina, deci zona ar căpăta o altă alură strategică asupra căreia trebuie să cadă de acord și americanii, și europenii, și rușii”, a subliniat Dan Dungaciu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău