Reacție CONTRADICTORIE a partidelor la alegerea prin vot direct a șefului statului
-
04 Martie 2016 18:28
Partidele parlamentare comentează în contradictoriu decizia de vineri, 4 martie, a Curții Constituționale potrivit căreia șeful statului ar urma să fie ales prin vot direct, de către popor.
Dacă unii o califică drept una istorică, menită să restabilească democrația în țară, alții o consideră periculoasă, în condițiile în care electoratul din Republica Moldova poate fi ușor manipulat.
Președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu consideră că deputațiiar trebui să se grăbească și să adopte modificările necesare la legislație pentru ca următorul șef de stat să fie ales direct, de către popor, imediat cum expiră mandatul actualului președinte Nicolae Timofti.
„Am rămas surprinși de această decizie. E complicat să schimbi regulile jocului în timpul jocului. Deși eram pregătiți să inițiem procedurile de alegere a șefului statului în cadrul Parlamentului ne vom conforma deciziei Curții. Urmează să modificăm legislația subsidiară, vom modifica Codul electoral, și vom trece la pregătirile a tot ce înseamnă alegerea șefului statului în mod direct”, a declarat Andrian Candu.
Deputatul liberal Ștefan Vlas califică decizia Curții Constituționale drept una periculoasă în condițiile în care electoratul din Republica Moldova nu este stabil și poate fi manipulat.
„În principiu este o decizie bună, dar totodată consider că este una periculoasă, în condițiile societății de astăzi când electoratul este puțin stabil, poate fi manipulat și cumpărat. Nu știu cât de adecvată este la moment această lege. Sperăm că se vor înainta candidați destoinici care cu adevărat să fie aleși de popor”, a declarat Ștefan Vlas.
Președintele Partidului socialiștilor Igor Dodon salută decizia Curții și susține că socialiștiisunt pregătiți pentru campania electorală.
„Decizia de a alege direct președintele este un pas bun, oamenii își doresc un președinte puternic care să curme fărădelegile. Am decis să ne convocăm cu colegii juriști ca să vedem ce legi trebuie modificate, avem o săptămână sau două să modificăm legislația, deoarece în timpul apropiat trebuie anunțată campanie electorală. PSRM are candidați, dar competența de a îi înainta revine consiliului republican”, Igor Dodon.
Președintele fracțiunii Partidului Liberal Democrat, Tudor Deliu, consideră că decizia Curții este rezultatul mai multor demersuri ale PLDM, dar a evitat să spună dacă partidul va participa saunu la alegerile prezidențiale.
„Au fost mai multe inițiative care au eșuat. Astăzi Curtea, la sesizarea noastră, a declarat neconstituționale modificările operate în 2000. E prea devreme să vorbesc despre vreun candidat al PLDM la funcția de șef al statului”, a declarat Tudor Deliu.
Și Partidul Popular European salută decizia Curții Constituționale. Într-un comunicat al formațiunii se precizează că astfel populației i s-a oferit șansa de a-și alege direct președintele, în condițiile în care în ultimii 16 ani cetățenii au fost privați de acest drept.Partidul Comuniștilor nu a comentat deocamdată decizia Curții Constituționale.