Reacția Ucrainei la modelul de neutralitate suedez sau austriac propus de Rusia: Avem nevoie de „garanții absolute” de securitate, oferite de țări care să lupte de partea noastră în caz de conflict
-
16 Martie 2022 16:52
Ucraina a precizat miercuri că dorește ca securitatea sa față de Rusia să fie garantată de puteri străine, respingând conceptul Moscovei de neutralitate de tip suedez sau austriac, transmit Reuters și AFP, potrivit hotnews.ro.
„Putem și trebuie să negociem o pace justă, dar echitabilă pentru Ucraina, garanții reale de securitate care să funcționeze”, a declarat Zelenski într-un discurs video, precizează sursa citată.
„Ucraina se află acum într-o stare de război direct cu Rusia. Prin urmare, modelul nu poate fi decât 'ucrainean'”, a reacționat unul dintre negociatorii Ucrainei în discuțiile cu Moscova, Mykhailo Podoliak, în comentarii publicate de președinția ucraineană.
El a declarat că dorește „garanții absolute de securitate” împotriva Rusiei, ale căror semnatari se vor angaja să intervină de partea Ucrainei în caz de agresiune.
„Acest lucru înseamnă că semnatarii garanțiilor nu vor sta deoparte în cazul unui atac asupra Ucrainei, așa cum se întâmplă astăzi, ci vor participa activ la conflict alături de Ucraina” și îi vor furniza „imediat” armele necesare, a declarat Podoliak.
Kievul cere, de asemenea, instituirea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei în cazul unei ofensive împotriva teritoriului său, a adăugat el.
Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, și negociatorul rus Vladimir Medinski au menționat Austria și Suedia ca modele de neutralitate pe care Ucraina ar trebui să le urmeze pentru a ajunge la un compromis.
O serie de negocieri ruso-ucrainene a început luni, iar o nouă întâlnire prin videoconferință este programată pentru miercuri.
Suedia, oficial nealiniată, nu este membră a NATO, deși este partener al alianței militare de la mijlocul anilor 1990 și s-a apropiat treptat de aceasta în ultimii ani. Țara a renunțat la neutralitate la sfârșitul Războiului Rece, perioadă care a coincis și cu intrarea în Uniunea Europeană (1995).
Austria, la rândul său, este neutră și nu poate trimite soldați într-o zonă de război în afara misiunilor ONU.