Reacția Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor la studiul privind „Laundromatul rusesc”

  • 19 Iunie 2019 15:46
Reacția Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor la studiul privind „Laundromatul rusesc”

Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor a venit cu o reacție la studiul prezentat recent privind „Laundromatul rusesc”.

Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) susține că a studiat declarațiile făcute de către organizațiile non-guvernamentale Comunitatea WatchDog.md și Transparency International Moldova, pe marginea raportului privind utilizarea sistemului bancar al Republicii Moldova în spălarea a 70 miliarde de dolari. 

Astfel, SPCSB precizează că recepționează doar tranzacțiile suspecte de spălare a banilor și finanțare a terorismului, prin virament sau numerar de la anumite limite. Tranzacțiile realizate între bănci, între bănci și Banca Națională a Moldovei, între bănci și Trezoreria de Stat, între Banca Națională a Moldovei și Trezoreria de Stat nu sunt raportate Serviciului.

„În acest context, preliminar, informăm că volumul fluxurilor financiare provenite din statele CSI (în special Federația Rusă) indicate în datele statistice ale Băncii Naționale a Moldovei și preluate de autorii studiului nu coincid cu informațiile deținute de către Serviciu.Conform datelor acumulate și analizate de Serviciu, confirmate inclusiv prin documente oficiale, valoarea totală a mijloacelor bănești legalizate în contextul tipologiei „Global Laundromat” (n.r. - așa-numitul „Laundromat rusesc”, avînd la bază ordonanțe judecătorești, cu utilizarea conturilor corespondente ale băncilor rusești deschise la BC MOLDINDCONBANK SA,  a constituit cca 22 013 152 564 USD”, se arată în comunicatul instituției. 

Serviciul susține că va reveni cu informații privind acțiunile de investigații realizate, aspecte privind cooperarea externă și rezultatele obținute referitor la „Laundromatul rusesc”. 

Menționăm că autorii studiului privind „Laundromatul rusesc”, publicat recent, susțin că pe parcursul anilor 2010-2014, circa 70 de miliarde de dolari de la băncile rusești au fost spălați prin intermediul instanțelor și băncilor din Republica Moldova, fiind folosite hotărâri judecătorești ilegale emise pe cazuri de pretinse datorii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău