Reacția NATO la activitățile cibernetice ale Rusiei în SUA: Tentativa de influențare a unor alegeri naționale este inacceptabilă
-
12 Ianuarie 2017 17:53
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat joi drept inacceptabilă orice tentativă de influențare din exterior a unor alegeri naționale, în contextul în care Rusia se află în vizorul serviciilor de informații americane pentru ingerință în scrutinul prezidențial din noiembrie câștigat de Donald Trump.
”Orice tentativă de a interveni sau de a influența alegeri naționale din exterior este inacceptabilă, și acesta este încă un motiv pentru care NATO depune eforturi de a-și întări securitatea cibernetică”, a spus Stoltenberg, în cadrul unei conferințe comune de presă cu premierul Noii Zeelande, conform transcriptului declarațiilor disponibile pe site-ul NATO.
La summitul de la Varșovia din vara anului trecut, NATO a adoptat o decizie fără precedent în istoria Alianței, recunoscând spațiul cibernetic, drept domeniu operațional, alături de cele deja tradiționale – terestru, maritim și aerian.
Situația implicării Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA prin activități cibernetice s-a transformat într-un punct tensionat de mare amploare între administrația în exercițiu a lui Barack Obama și Kremlin.
La finalul anului trecut, Obama a adoptat o măsură fără precedent în ultimii 25 de ani în dimensiunea relațiilor ruso-americane, dispunând includerea pe lista de sancțiuni a Statelor Unite a serviciilor de intelligence rusești GRU și FSB – pe care le consideră că sunt implicate ”în activități cibernetice malițioase și semnificative” și decizând expulzarea a 35 de diplomați ruși care lucrau la ambasada rusă de la Washington și la consulatul rus din San Francisco.
Săptămâna trecută serviciile secrete americane – CIA, FBI și NSA – au publicat un raport în care susțin că Moscova a încercat să favorizeze victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din toamna trecută în SUA în defavoarea candidatei democrate Hillary Clinton.