Astfel, potrivit infoprut.ro, Rusia a criticat mai multe inițiative legislative de la Chișinău și a avertizat Republica Moldova să se abțină de la acțiuni care ar dăuna relațiilor bilaterale.
„Am atras atenția la o serie de declarații ale oficialilor moldoveni și la unele inițiative legislative ale unor parlamentari de la Chișinău, care nu pot decât să provoace îngrijorare profundă. Pe 7 aprilie, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat modificări la Codul serviciilor media audiovizuale. Acestea prevăd interdicția de a difuza programe și filme produse în țări care nu au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, printre care se află și Rusia. Pe 14 aprilie, parlamentarii moldoveni au aprobat modificări la Codul Contravențional, care introduc amenzi sau muncă în folosul comunității pentru folosirea atributelor și simbolurilor „agresiunii militare”, inclusiv „steaguri și panglici colorate, simboluri, insigne și alte semne similare”, care includ „panglica bicoloră neagră-orange”, adică panglica Sf. Gheorghe. Acum este așteptată semnarea acestor modificări de către președintele Republicii Moldova. Mai mult, oficiali de rang înalt ai țării au făcut recent declarații publice ambigue cu privire la Ziua Victoriei și evenimentele din Ucraina. Toți acești pași au avut rezonanță atât în Moldova, cât și în Rusia. Sub noile restricții legislative, dacă vor intra în vigoare, vor cădea filmele sovietice despre Marele Război pentru Apărarea Patriei și panglica Sf. Gheorghe, simbol istoric pentru toți cei care cinstesc memoria Marii Victorii”, se arată într-o reacție oficială a Ministerului rus de Externe.
Astfel, MAE de la Moscova mai insinuează că „ultimii pași ai R. Moldova nu corespund declarațiilor conducerii sale privind angajamentul față de statutul de neutralitate și parteneriatul cu Rusia”.
„Conducerea Republicii Moldova și-a declarat în repetate rânduri angajamentul față de statutul de neutralitate al R. Moldova, față de respectarea drepturilor și intereselor tuturor locuitorilor săi și față de un parteneriat pragmatic și reciproc avantajos cu Rusia. Ultimele inițiative legislative adoptate de Parlamentul Republicii Moldova nu corespund acestor declarații, la fel cum nu corespund nici unele măsuri întreprinse recent de Chișinău. Este vorba, în special, despre măsurile restrictive împotriva mass-mediei ruse din Republica Moldova, despre sprijinul necondiționat pentru eforturile Statelor Unite și ale aliaților săi de a exclude Rusia din organizațiile și organismele internaționale, dar și despre lipsa de reacție a autorităților moldovenești în ceea ce privește acțiunile antirusești care au loc în fața Ambasadei Rusiei la Chișinău și care perturbă activitatea acesteia deja de o lună”, se mai subliniază în comunicatul respectiv.
Potrivit Ministerului de Externe de la Moscova, toate aceste lucruri afectează situația din R. Moldova și atmosfera generală a relațiilor ruso-moldovenești. În acest context, sursa citată speră că „bunul simț va prevala în conducerea Republicii Moldova și partea moldovenească se va abține de la acțiuni care dăunează relațiilor cu Rusia”.
Amintim că Parlamentul de la Chișinău a votat joi, 14 mai 2022, în lectură finală un amendament la Codul Contravențional prin care pe teritoriul Republicii Moldova se interzic simbolurile agresiunii ruse în Ucraina – însemnele „V” și „Z”, precum și panglica „Sfântul Gheorghe”.